Anul acesta se introduc cărțile de identitate electronice. Procedura de eliberare a buletinelor cu cip

Sursa foto: MAI

Românii vor putea obține noile cărți de identitate, electronice, începând cu a doua jumătate a acestui an. Implementarea proiectului, în țara noastră a început în 2021 la Cluj Napoca și urmează să fie extins, în acest an, în toate județele. Cartea electronică de identitate vine cu o serie de beneficii pentru cei ce le dețin între care semnătura electronică și dreptul de a circula în străinătate.

Cartea de identitate electronică a fost introdusă, la nivelul statelor Uniunii Europene, în baza Regulamentului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019. Noile documente electronice vor fi implementate până la 3 august 2031.

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a explicat şeful Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Noile cărți de identitate electronice vor fi de dimensiunea unui card bancar și vor conține pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine și un cip. Pe acesta vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Românii vor putea opta și pentru varianta de buletin fără cip.

Avantajele cărții de identitate electronice

Cartea electronică de identitate conține o serie de informații care îi va permite posesorului să aibă o relație mai facilă cu instituțiile statului. Pe lângă informațiile conținute de documentele clasice, precum statul emitent, numele și prenumele, genul titularului, cetățenia, data nașterii, codul numeric personal (C.N.P.) etc. cartea electronică va conține și o serie de informații stocate pe cip-ul electronic. Astfel, documentul va putea fi utilizat în locul cardului de sănătate și va putea fi folosită pentru a accesa sistemele online ale instituţiilor statului.

O altă diferență este legată de posibilitatea de a călători în străinătate, în statele Uniunii Europene. Românii care aleg să păstreze cărțile simple de identitate vor avea nevoie și de un pașaport dacă vor dori să călătorească în afara granițelor.

În plus, cu ajutorul acestui document, posesorul se va putea autentifica în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private. Va putea fi folosit și pentru semnarea documentelor electronice de titularul CEI în raport cu sistemele informatice ale MAI și cu sistemele informatice ale altor instituții publice din România.

Cum obții buletinul electronic în 2023

Cărțile electronice de identitate vor fi implementate, în acest an, în București și în toate județele țării, după ce un proiect pilot inițial a funcționat în județul Cluj. Pentru a obține cărțile electronice de identitate, solicitanții vor trebui să prezinte o serie de documente precum:

Actul de identitate;

Certificatul de naștere, original;

Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original;

Certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate;

Extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original;

Cărțile electronice de identitate se eliberează în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii. În situații deosebite, termenul poate fi prelungit cu maxim 15 zile de către şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.