Dmitri Medvedev, fost președinte, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a transmis un mesaj în noaptea dintre ani care a atras atenția lumii întregi. Oficialul a prezis o serie de lucruri pentru anul 2023, printre care și un nou război, în care este posibil să fie implicată și România. Discursul de la cumpăna dintre ani ar putea fi un semn că Medvedev se pregătește să îl înlocuiască pe Vladimir Putin în 2024.
La cumpăna dintre ani, Vladimir Putin a susținut un discurs din mijlocul personalului militar de la Forțele Armate. Imediat după acesta, printr-un mesaj video, Dmitri Medvedev s-a adresat poporului rus. Fostul președinte a făcut o serie de previziuni cu privire la anul 2023, însă mulți cred că intervenția sa nu a fost fără motiv. Sunt șanse mari ca acesta să fie succesorul lui Putin în 2024, când mandatul de președinte expiră.
Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusie, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a fost extrem de activ pe rețelele de socializare în anul ce tocmai a trecut. Acesta și-a arătat latura de „șoim al patriei”, trăgând la răspundere pe toți dușmanii Federației Ruse. După izbucnirea războiul din Ucraina, fostul președinte a amenințat cu expulzarea afacerilor americane, inclusiv McDonald's. El a vorbit chiar și despre folosirea armelor nucleare.
„Motivele internaționale au dispărut, dar există poziții juridice interne ale Curții Constituționale. Acestea se bazează pe ordinea juridică actuală, pe situația la zi a infracționalității. Presupun că, dacă totul este calm, atunci aceste poziții juridice pot reveni la forma pe care o aveau înainte”, a declarat Dmitri Medvedev, făcând referire la reintroducerea pedepsei cu moartea în Rusia.
Previziuni pentru 2023. Un nou război amenință Europa
În discursul video susținut de Dmitri Medvedev la cumpăna dintre ani, acesta a prezis mai mult evenimente importante pentru anul 2023, inclusiv un nou război. Printre cele prezise de fostul președinte rus se numără:
- creșterea prețului la petrol și gaze; - revenirea în Uniunea Europeană a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord; - revenirea Marii Britanii aduce prăbușirea Uniunii; - regiunile din vest ale Ucrainei vor fi capturate de Polonia și Ungaria; - Germania, Polonia, România, Cehia, Slovacia, Republica Kiev și alți proscriși vor crea cel de-al patrulea Reich; - împărțirea Europei între Franța și cel de-al patrulea Reich, printr-un război; - înființarea Republicii Irlanda și separarea acesteia de Marea Britanie; - izbucnirea unui război civil în America și separarea Californiei și Texasului; - Elon Musk va câștiga alegerile prezidențiale din SUA în unele dintre statele repartizate republicanilor după războiul civil; - piețele bursiere se vor muta în Asia; - prăbușirea Băncii Mondiale și a Bretton Woods.
Dmitri Medvedev și Vladimir Putin, o nouă rocadă
Mandatul actualului președinte al Rusiei va expira în 2024. Potrivit legii, nu ar mai fi avut dreptul să candideze, însă Constituția Federală a fost modificată în 2020, oferindu-i lui Putin încă două mandate a câteva șase ani fiecare. Din cauza evenimentelor petrecute în ultimul an, de când a început „operațiunea specială” din Ucraina, este posibil ca această continuitate să nu aibă loc.
Cel mai bun succesor pare a fi Dmitri Medvedev, care în ultimul an a lucrat la imaginea sa. Discursurile lui au fost construite pentru ca orice rus patriot să audă exact ceea ce vrea. La cumpăna dintre ani, fostul președinte a vorbit și despre îndeplinirea planului din Ucraina.
„Operațiunea militară specială se desfășoară de aproape un an și scopul ei - de a pune capăt regimului criminal nazist de la Kiev - va fi cu siguranță atins... Nici anul care vine nu va fi ușor. Dușmanii Rusiei vor continua să încerce să o rupă, să o subjuge voinței lor, dar nu vor reuși. Suntem împreună, adevărul este în spatele nostru, iar în adevăr stă victoria, care va fi cu siguranță a noastră”, a declarat Medvedev.
Rocada dintre cei Putin și Medvedev se poate realiza în mai multe scenarii. Unul dintre ele, care nu pare unul prea convenabil, este ca actualul președinte al Rusiei să ocupe fotoliul de șef al guvernului, însă până în 2024 se vor aduna multe probleme socio-economice, de care ar trebui să răspundă.
Cel mai potrivit scenariu este acela cu Dmitri Medvedev președinte și Vladimir Putin șef al Consiliului de Stat. Această instituție a primit în 2020 statutul de autoritate constituțională, iar cu ajutorul unei legi federale, puterile ei se pot extinde. Putin ar conduce, iar noul președinte al Federației Ruse ar fi mai degrabă o figură onorifică.
Cel de-al treilea scenariu și cel mai puțin probabil, este crearea postului de șef al Statului unional dintre Federația Rusă și Republica Belarus pentru Vladimir Putin. În acest context, actualul președinte s-ar putea ocupa de operațiuni militare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, până în 2024 trebuie să obțină victoria în războiul cu Ucraina.
O împărțire a puterii ar putea fi un alt scenariu pentru alegerile din 2024 din Rusia. Postul de vicepreședinte ar putea fi reînființat, cu transferul unor puteri cheie în domeniu securității naționale și în apărare. Astfel Dmitri Medvedev va fi președinte, iar Vladimir Putin se va putea ocupa de partea militară, potrivit defenseromania.ro.