Antreprenorii români, în șoc. Situație fără precedent în istoria fondurilor europene
- Andi Miron
- 25 septembrie 2019, 12:54
Antreprenorii români au primit o lovitură fără precedent. Programul POR 2.2., prin intermediul căruia sperau să beneficieze de finanțare prin fonduri europene, a fost schimbat radical. Astfel, întreprinzătorii s-au trezit că toate cheltuielile vor trebui să le suporte din buzunarul propriu.
În 2018 a fost făcut public ghidul pentru linia POR 2.2., în care antreprenorii români și-au pus mari speranțe. Ieri, Ministerul Dezvoltării a lansat oficial programul, însă cu regulile au fost schimbate la 180 de grade.
"Este vorba despre un program lansat într-o cu totul și cu totul altă formă față de cea inițială. Ghidul a stat în consultare publică, după care nu s-a mai întâmplat nimic. Timp de aproape un an, ministerul nu a mai dat vreun semn. Acum au făcut anunțul oficial, au publicat ghidul. Problema este că în baza informațiilor publicate inițial de minister există foarte multe firme care s-au apucat să facă anumite cheltuieli”, a declarat Andreea Szabo, consultant în business.
În baza ghidului anunțat inițial, mulți antreprenori deja au făcut cheltuieli pentru dezvoltarea afacerii. În mod surprinzător, regulile jocului s-au schimbat radical. Noua linie de finanțare impune între 200.000 de euro și un milion de euro, în loc de un milion – 5 milioane de euro, iar numărul de județe eligibile s-a redus de la 40, la 10.
"Dacă vrei să-ți faci o hală, o unitate de producție, lucrurile astea nu poți să le faci în momentul în care se face lansarea. Sunt mulți care și-au cumpărat terenuri, care s-au apucat să facă cheltuieli majore, din cauza faptului că ei au anunțat un profil al aplicantului, dar acum l-au modificat cu totul, și-l relansează pentru două regiuni, în contextul în care inițial, era anunțat că va fi lansat pentru toate regiunile de dezvoltare. Acest lucru nu s-a mai întâmplat vreodată în istoria fondurilor europene”, a declarat Andreea Szabo. "Eu nu am apucat să contactez vreun client, pentru că-mi era teamă să nu se întâmple ceva de genul. Știu deja foarte mulți beneficiari care au cheltuit sute de mii de euro și nu mai pot să aplice. E o bătaie de joc pe banii beneficiarilor. Cam toată lumea este în stare de șoc. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva de când există fonduri structurale la noi”, a completat specialistul în consultanță.
În opinia specialistului în consultanță, MDRAP putea găsi soluții pentru respectarea variantei inițiale a proiectului: "Ei spun că nu au bani, dar au posibilitatea de a face realocări. Au linii de finanțare pe care nu s-au depus proiecte sau sunt depuse pentru 5% din bani, pe care o să-i pierdem, în măsura în care nu se cheltuie”.