Antrenamentele făcute de China scot la iveală strategia folosită într-un posibil război

Antrenamentele făcute de China scot la iveală strategia folosită într-un posibil război Sursa: arhiva EVZ

Fie că este vorba despre o pregătire masivă pentru atac, un efort hotărât și vizibil de a intimida sau pur și simplu de a contesta o navă a Marinei SUA care tranzitează prin zonele disputate din Marea Chinei de Sud, avioanele de război chineze au aruncat muniții peste zona Chinei de Sud într-un exercițiu recent.

Ziarul Global Times, susținut de guvernul chinez, a declarat că evenimentul a implicat avioane de vânătoare JH-7 care efectuează „atacuri de precizie și atacuri de saturație. Câteva zeci de avioane de război au participat la exercițiu, în timp ce au pătruns în liniile de apărare, trăgând cu rachete și cartușe de tun și aruncând bombe asupra țintelor maritime”, se arată în ziarul chinez.

Ziarul chinez a indicat că liderii militari au spus că exercițiul de atac asupra Mării Chinei de Sud nu a fost un răspuns specific la o operațiune pentru libertatea de navigație a marinei americane în care o navă de război americană a tranzitat zona revendicată de China. SUA și multe alte state consideră că pretenția Chinei asupra multor teritorii insulare din regiune nu este legitimă.

USS Curtis Wilbur al Marinei SUA, un distrugător de rachete ghidate, a condus exercițiul american, un tranzit regulat menit să contracareze pretenția Chinei și să exprime și să demonstreze dreptul SUA de a naviga și de a opera oriunde permite legea militară internațională. Circumstanțele sau detaliile exacte ale tranzitului pentru libertatea navigației Wilbur nu sunt disponibile, dar ziarul chinez susține că forțele PLA au putut urmări și monitoriza nava americană, „avertizând-o”. Nu există nicio verificare în S.U.A. pentru a stabili dacă ceva asemănător s-a întâmplat cu adevărat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indiferent de motivul pentru care a avut loc căderea masivă a armelor aeriene chineze, capacitatea de a zbura aproape de suprafață și de zonele acoperite cu mii de muniții de precizie este probabil să atragă atenția Pentagonului, în special în zonele insulare din Marea Chinei de Sud, unde navele cu pescaj redus puteau opera.

Cum ar încerca SUA să contracareze un astfel de atac

Desigur, orice posibilitate de a găsi și distruge aceste bombardiere înainte ca acestea să se apropie de o zonă țintă ar fi o prioritate, deoarece poate ar putea fi descoperite de dronele aeriene americane, navele înarmate cu arme de apărare împotriva rachetelor aeriene și de croazieră sau dispersate.

Cu toate acestea, în cazul în care un grup de avioane de luptă puternic armate, care zboară la nivel scăzut, reușește să pătrundă în spațiul aerian într-o zonă vulnerabilă precum aceasta, apărarea ar fi probabil dificilă. Cu excepția cazului în care SUA și aliații săi au fost capabili să construiască apărarea antiaerienă suficient mobilă pentru a opera pe fâșii mici de pământ.

Acest tip de accent strategic asupra insulelor și războiul amfibie oferă fundația conceptuală pentru platforma de dezvoltare a Marinei SUA pentru nave de război destinate să transporte pușcașii marini și armele de la navă la țărm în zonele litorale, de coastă și insulare. Ca parte a acestei abordări strategice, pușcașii marini dezvoltă acum o variantă terestră transportabilă a navei sale lansată, Naval Strike Rachetă, realizată de Raytheon și Kongsberg, potrivit The National Interest.