Statele occidentale trebuie să fie mai vigilante în legătură cu tipul de investiții pe care le propune China în economiile occidentale. Avertismentul vine din partea secretarului de stat Antony Blinken.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat statele din Occident trebuie să fie „foarte atent” în legătură cu natura exactă a investiţiilor din China, în economiile occidentale. Mai mult, statele occidentale trebuie să se gândească foarte bine dacă permit investiții chineze în active strategice.

Potrivit oficialului american, spectaculoasa creştere economică şi militară a Chinei din ultimii 40 de ani se numără printre cele mai semnificative evenimente geopolitice din istoria recentă. Aceasta alături de căderea Uniunii Sovietice, în anul 1991, eveniment care a pus capăt Războiului Rece.

Occidentul s-a străduit să vină cu o politică agreată faţă de China. De-a lungul vremii, optica față de evoluția Chinei a fost schimbată. Astfel, de la o potențială sursă profitabilă de investiții, China a ajuns, în prezent. o ameninţare la adresa stabilităţii globale. Din acest motiv este nevoie să se evite investițiile chineze în tehnologia 5G.

„Cred că trebuie să fim foarte atenţi la natura exactă din acea investiţie”, a declarat Antony Blinken într-un interviu pentru BBC.

Statele Unite nu văd cu ochi buni investițiile în domenii strategice

El a fost întrebat ce părere are despre investiţiile uriaşe pe care China le derulează în Occident și dacă ar trebui ca statele din Vest să se retragă din investițiile chinezești.

„Dacă investeşte în industrii strategice, activele strategice sunt ceva în legătură cu care ţările trebuie să fie foarte atente”, a mai spus el

Cu toate că ascensiunea Beijingului preocupă Occidentul, China a fost timp de secole una dintre cele mai influente economii de pe planetă, scrie Reuters. Venitul pe cap de locuitor în China a fost mai mare decât cel din Europa începând din secolul al X-lea până la începutul secolului al XV-lea. China a fost cea mai mare economie a lumii pentru câteva secole după aceea, potrivit OCDE.