Evenimentul Zilei > International > Antony Blinken, aflat în vizită la Tel Aviv, cere „calm” pe fondul creșterii tensiunilor israeliano-palestiniene
Antony Blinken, aflat în vizită la Tel Aviv, cere „calm” pe fondul creșterii tensiunilor israeliano-palestiniene

Antony Blinken, aflat în vizită la Tel Aviv, cere „calm” pe fondul creșterii tensiunilor israeliano-palestiniene

Secretarul de stat american Antony Blinken declară că „actele de violență împotriva civililor nu sunt niciodată justificate” și subliniază cât de important este ca ambele părți să reducă tensiunile, pe măsură ce rapoartele despre spirala violențelor israeliano-palestiniene continuă.

Antony Blinken efectuează luni o vizită-fulger – prevăzută de mult timp – la Tel Aviv şi Ierusalim, iar marţi la Ramallah, după ce s-a întâlnit luni dimineaţa cu omologul său egiptean Sameh Shoukry la Cairo, în contextul unei noi spirale a violenţelor israeliano-palestiniene sângeroase.

La sosirea pe aeroportul din Tel Aviv, el i-a îndemnat atât pe israelieni, cât şi pe palestinieni să nu „aţâţe tensiunile”. Această vizită, a doua etapă a unui turneu în Orientul Mijloociu, a început duminică, în Egipt. Ea era prevăzută de mult timp, dar a luat altă turnură odată cu spirala violenţelor israeliano-palestiniene din ultimale zile.

Antony Blinken a cerut Israelului și palestinienilor să reducă tensiunile

„Ţine de responsabilitatea fiecăruia să ia măsuri pentru a potoili tensiunile, în loc să le aţăţe, să acţioneze pentru ca într-o bună zi oamenilor să nu le mai fie frică în comunităţile lor, în casele lor, în lăcașurile lor de cult”, a subliniat, pe aeroport, la Tel Aviv, Blinken.

„Acesta e singurul fel de a pune capăt valului de violenţe care a costat prea multe vieţi – prea multe vieţi israeliene, prea multe vieţi palestiniene”, a subliniat el.

Blinken a spus că este imperativ ca ambele părți să lucreze pentru a reduce tensiunile pe fondul a ceea ce el a numit „o nouă și înfiorătoare creștere a violenței”. El a adăugat că astfel de eforturi ar fi „singura modalitate de a opri valul în creștere al violenței care a luat prea multe vieți”.

Luni, cu puțin timp înainte de sosirea lui Blinken, ministerul palestinian al Sănătății a declarat că forțele israeliene au ucis un palestinian în orașul Hebron. Este al 35-lea palestinienian ucis. Joi, nouă persoane au fost ucise într-un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania într-una dintre cele mai mortale astfel de operațiuni din ultimii ani, iar una a murit câteva zile mai târziu.

Ce urmărește Blinken cu această vizită

Blinken este programat să se întâlnească cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și să ceară „în linii mari să fie luate măsuri pentru detensionare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, în timp ce condamna „oribilul” atac la sinagogă.

Vizita lui Blinken face parte dintr-un efort al administrației Biden de a se angaja rapid cu Netanyahu, care a revenit în funcție la sfârșitul lunii decembrie, conducând cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului. Cel mai longeviv prim-ministru al Israelului a avut o relație tensionată cu ultimul președinte democrat, Barack Obama, deoarece Netanyahu s-a alăturat în mod deschis adversarilor săi republicani împotriva diplomației SUA cu Iranul.

Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a făcut o vizită la începutul lunii ianuarie pentru a discuta despre Iran, după ce eforturile lui Biden de a restabili acordul nuclear din 2015 – puternic contestat de Netanyahu, a murit. În ciuda concentrării lui Blinken asupra atacurilor palestiniene, unii experți au avertizat Israelul să nu lase terorismul să domine întâlnirile cu secretarul de stat american, informează timesofisrael.com.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: