Inteligenţa artificială poate prevedea strategia după infarct

Inteligenţa artificială poate prevedea strategia după infarct

ANSA: Inteligenţa artificială poate prevedea strategia după infarct, potrivit unei recente cercetări a oamenilor de știință din Italia.

Inteligența artificială poate prevedea eventualitatea unui nou infarct sau a unei sângerări la pacienții care au mai suferit un atac de cord.

Abordare revoluționară. „Putem trata mai bine pacienții”

Abordarea revoluționară este rezultatul unei cercetări efectuate de Secţia de Cardiologie a Spitalului „Molinette” din Torino, condusă de Gaetano Maria De Ferrari, în colaborare cu Universitatea și Politehnica din capitala regiunii Piemonte, şi publicată vineri în revista Lancet”.

„Studiul, graţie căruia acum putem trata mai bine pacienții noștri, este o demonstrație foarte puternică a posibilităților inteligenței artificiale în medicină”, explică De Ferrari.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pacienții cu infarct miocardic acut prezintă un risc foarte ridicat în primii doi ani”

„Pacienții cu infarct miocardic acut prezintă un risc foarte ridicat în primii doi ani, atât de recidivă a atacului de cord, cât și de sângerări majore legate de medicamente care mențin sângele „mai fluid”, precum cardioaspirina.

Decizia privind cea mai bună terapie trebuie să echilibreze aceste două riscuri, ceea ce face cardiologul în baza propriei experiențe și a intuiției clinice, ajutat de scorurile de risc.

Totuși, aceste scoruri nu sunt foarte exacte și, prin urmare, oferă un ajutor modest chiar și unui cardiolog experimentat.

Prin urmare, am încercat să îmbunătățim situația, utilizând date clinice la 23.000 de pacienți, mulți dintre ei colectate în Piemont, care au furnizat masa critică de informații pentru cercetarea noastră”, explică Fabrizio D′Ascenzo, coordonatorul studiului.

Acuratețea acestui nou punctaj de risc se apropie de 90%

În timp ce acuratețea celor mai bune scoruri disponibile pentru identificarea posibilității unui eveniment, cum ar fi un nou infarct sau o sângerare, este de aproximativ 70%, acuratețea acestui nou punctaj de risc se apropie de 90%, reducând statistic posibilitatea unui diagnostic incorect de la trei la un singur pacient din zece analizaţi.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR