Boom de dezinformare înainte de alegerile europene

Boom de dezinformare înainte de alegerile europene Uniunea Europeană / Sursa: wikipedia.org

Dezinformarea crește „în mod semnificativ” în Europa înainte de alegerile europene, o creștere „atât calitativă, cât și cantitativă”, care, ca de obicei, urmărește să creeze „confuzie și neîncredere în procesul democratic” aşa cum a declarat un înalt oficial european care are cunoștințe directe zonă, scrie ANSA.

Alegerile europene, vizate de războiul hibrid al lui Putin

În spatele acestei campanii de dezimformare s-ar afla în principal Rusia. Tehnicile folosite presupun atât „interferențe directe, cât și indirecte”, cu actori angajați să „amplifice” fricțiunile deja prezente în dezbaterea publică, precum „protestele fermierilor”. UE este în alertă și în contact toate ţările membre pentru a „proteja” alegerile.

„Trebuie pecizat imediat un lucru”, explică sursa. „Faptul că se înregistrează o creștere a dezinformarii nu înseamnă că legitimitatea alegerilor este în pericol, dimpotrivă: noi vedem, denunțăm, interacționăm cu structurile relevante din statele membre, suntem pregătiți".

Ce face Rusia înainte de alegerile europene

„Este dificil” să facem o comparație cu alegerile din 2019 deoarece cuantificarea dezinformarii nu este „o știință exactă”, „cu cât o cauți mai mult cu atât o găsești” și, mai ales, „instrumentele s-au îmbunătățit în acești cinci ani”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, acest lucru este valabil și pentru dezinformatori. Structurile UE observă campanii lansate pe „mai multe platforme în același timp”, „utilizarea inteligenței artificiale pentru a produce conținut low-cost sau pentru traduceri” şi crearea de site-uri „ad-hoc”.

Alegeri

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Chiar dacă tehnicile variază, un exemplu practic este cel al domeniilor „Pravda”. Investigațiile EDMO - European Digital Media Observatory - au relevat că în decurs de o săptămână (20-26 martie 2024) rețeaua Pravda a fost activată în 19 țări UE: Grecia, Italia, Olanda, Danemarca, Croația, Cehia, Slovacia, Bulgaria, România, Finlanda, Suedia, Portugalia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Cipru, Irlanda, Slovenia (site-urile fiind înregistrate pe o perioadă de un an, pentru a acoperi alegerile europene).

Cum funcționează dezinformarea

Toate site-urile web din rețeaua Pravda folosesc același tip de surse, în special mass-media rusă deținută, sau controlată de stat, cum ar fi Tass, RIA, Lenta, Tsargrad și așa mai departe.

Site-urile preiau frecvent conținut provenit din anumite conturi, ceea ce sugerează un volum mare de automatizare, iar modul lor comun de operare indică în mod clar „o anumită coordonare”.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)