Europarlamentare 2024. Doar 60% dintre români sunt interesați

Europarlamentare 2024. Doar 60% dintre români sunt interesați Pe buletinele de vot sunt înscrise 12 alianțe și partide și 4 candidați. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Alegerile europarlamentare 2024. Într-un sondaj realizat de Eurobarometru arată că 60% dintre alegători „sunt interesați de votul privind alegerea viitoarei compenențe a Parlamentului European”. Sondajul publicat miercuri, 17 aprilie, arată o creștere în ceea ce privește interesul pentru alegători.

Alegerile europarlamentare: Șase din zece cetățeni sunt interesați de viitoarele alegeri

Potrivit sondajului, creșterile sunt semnificative în comparație cu sondajul din primăvara anului 2019. Ca dovadă că 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024.

În ceea ce privește respondenții din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesați de alegerile din iunie 2024. Iar 74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene.

  •  71% spun că este probabil să voteze,
  • 81% consideră că votul este mai important în situaţia geopolitică actuală,
  • 74% dintre cetăţenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene.

Ce așteptări au românii de la aceste alegeri

Cetăţenii români au următoarele așteptări cu privire la această campanie electorală:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (42%),
  • sănătatea publică (37%) şi lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale (33%),
  • UE ar trebui să se concentreze pe apărare şi securitate (33%),
  • pe securitatea alimentară/agricultură (31%),
  • competitivitate, economie şi industrie (29%).

Alegeri europarlamentare 2024. Cum se prezintă partidele înaintea super-anului electoralAlegerile europarlamentare 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegerile europarlamentare, mai importante decât în anii precedenți

În sondajul Eurobarometru reiese faptul că cetăţenii UE sunt foarte conştienţi de importanţa alegerilor în contextul geopolitic actual. Așadar, opt din zece respondenţi (81%) sunt de acord că votul este şi mai important acum.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit despre rezultatele sondajului și spun că mizele acestor alegeri sunt mari:

„Europenii sunt conştienţi de faptul că mizele acestui tur de scrutin sunt mari şi că votul este şi mai important în contextul geopolitic actual. Îi îndemn pe cetăţenii noştri să voteze la viitoarele alegeri europene, să consolideze democraţia europeană şi să modeleze viitorul Europei”.

Ce impresie au românii despre Parlamentul European

Sondajul Eurobarometru mai arată, de asemenea, impresia europenilor la finalul acestei legislaturi a PE.

  • 81% dintre cetăţenii UE (80% dintre cetăţenii din România) au o imagine pozitivă sau neutră faţă de Parlamentului European,
  • 18% au o imagine negativă (19% dintre respondeţii români).
  • 56% ar dori ca PE să joace un rol mai important,
  • 28% ar dori să vadă contrariul,
  • 10% ar păstra rolul Parlamentului European aşa cum este în prezent.

Lupta împotriva sărăciei, una dintre preocupările europenilor

Sondajul mai scoate în evidență un aspect, și anume preocupările cetățenilor europeni cu privire sărăcie, locuri de muncă și sănătate. Temele indicate de cetăţenii români pentru această campanie electorală sunt:

  • sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (42%),
  • sănătatea publică (37%),
  • lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale (33%).Importanţa pe care cetăţenii o acordă apărării şi securităţii UE a crescut.
  • UE ar trebui să se concentreze pe apărare şi securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%)
  • pe competitivitate, economie şi industrie (29%).

65% dintre români au răspuns că acţiunile UE au un impact asupra vieţii lor

Mai exact, aproape trei sferturi dintre cetăţeni europeni afirmă că acţiunile UE au un impact asupra vieţii lor de zi cu zi, incluzând o cincime (20%) pentru care au un impact „foarte mare”. Iar 65% dintre români au răspuns că acţiunile UE au un impact asupra vieţii lor.

„Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din primăvara anului 2024 a fost realizat de agenţia de cercetare Verian (anterior Kantar) între 7 februarie şi 3 martie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat faţă în faţă, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda şi Malta. În total, au fost efectuate 26,411 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcţie de dimensiunea populaţiei din fiecare ţară”, informează europarl.europa.eu.