Când au loc alegerile europarlamentare 2024. Ambasadorii celor 27 state UE au ales perioada scrutinului. Când vor vota românii
- Antonia Hendrik
- 17 mai 2023, 15:29
Alegerile europarlamentare au loc o dată la cinci ani, pe parcursul a patru zile, și sunt considerate cele mai mari alegeri transnaționale din lume. Peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor în Parlamentul European.
Mai exact alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, a anunțat șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. Datele au fost alese provizoriu de ambasadorii din cele 27 de state membre UE în timpul unei reuniuni de miercuri și vor deveni oficiale săptămâna viitoare, când miniștrii vor valida decizia
În România alegerile europarlamentarele din 2024 ar urma să aibă loc duminică, 9 iunie
Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024. Anul viitor, urmează să se desfășoare și localele, parlamentarele și prezidențialele. În acest context, la nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin.
Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale UE extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.
Reînnoirea legislatorilor declanșează, de asemenea, schimbări la nivelul Comisiei Europene și al Consiliului European, ceea ce înseamnă că posturile ocupate în prezent de Ursula von der Leyen și Charles Michel vor fi puse la bătaie.
Von der Leyen nu a confirmat încă dacă intenționează să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani în funcția de președinte al Comisiei Europene, în timp ce lui Charles Michel îi este interzis prin lege să continue la conducerea Consiliului European, deoarece postul este limitat la două mandate consecutive de 2,5 ani fiecare.
Câți europarlamentari avem la Bruxelles
Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007 când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanții în forul legislativ european. La 26 mai 2019, cetăţenii români au votat 32 deputaţi europeni din numărul total 751. În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni este de 705, României revenindu-i un număr de 33 deputați europeni.
Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”. Mai exact, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.
Alegerile precedente, desfășurate în mai 2019, au avut o prezență generală la vot de 50,66%, în creștere cu opt puncte față de scrutinul din 2014, potrivit Agerpres.