ANRE elimină taxa de licențiere. Măsura îi va ajuta și pe clienții finali

ANRE elimină taxa de licențiere. Măsura îi va ajuta și pe clienții finali ANRE va reduce contribuțiile încasate de la operatorii economici titulari de licență. Sursa Foto: Arhiva EVZ

ANRE anunță că elimină taxa de licenţiere. Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, un solicitant de licenţă plătea o taxă pentru a fi analizat dosarul şi încă o taxă când se elibera licenţa.

ANRE elimină taxa de licențiere, anunță președintele instituției, George Niculescu. Solicitantul era nevoit să plătească două taxe în cadrul procesului de obținere a licenței.

ANRE renunță la taxa de analiză a dosarelor de licenţiere

ANRE spune că un solicitant de licență plătea două taxe pentru același dosar:

„Taxa de analiză dosare de licenţiere. Exista această taxă la nivelul autorităţii de reglementare. Practic, un solicitant de licenţă plătea pe de o parte o taxă pentru a fi analizat dosarul şi încă o taxă atunci când se elibera licenţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consider că această taxă este inutilă din moment ce pentru eliberarea licenţei sau autorizaţiei respective oricum se trece prin procesul de analiză a dosarului. Am decis, împreună cu colegii din autoritate, să eliminăm această dublă taxare pentru acelaşi lucru, venind în întâmpinarea celor care solicită astfel de licenţe/acreditări de la ANRE", a menţionat Niculescu.

Instituția a redus tariful pe care-l percepea pentru operatorii de distribuţie şi operatorii de transport energie electrică

De asemenea, ANRE redus tariful pe care-l percepea pentru operatorii de distribuţie şi operatorii de transport energie electrică:

„Autoritatea de reglementare practica un tarif de 0,1% pentru activităţile licenţiate de furnizare. Pentru activitatea de distribuţie de energie electrică, instituția practica un tarif de 0,2%. Am considerat că este normal să uniformizăm aceste tarife - şi nu în sensul de a-l creşte pe cel de 0,1%, să-l dublăm la 0,2%, ci în sensul de a-l scădea pe cel practicat operatorilor de distribuţie şi, atunci, am redus acest tarif pe care noi îl practicăm la 0,1%", a adăugat preşedintele ANRE.

Impactul aceste decizii ar aduce aproximativ șase milioane de lei pe an la nivelul veniturilor autorităţii de reglementare.

ANRE, energie electrică

ANRE verifică tarifele percepute de operatorii de distribuție

George Niculescu a subliniat că este o cheltuială în plus pe care operatorii de distribuţie o fac:

„Colegii de la monitorizare investiţii şi tarife vor analiza dosarele. Vom vedem dacă aceste componente de cheltuieli scad în concordanţă cu scăderile practicate de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei. Bugetul autorităţii este un buget corect alcătuit. Renunţarea la aceste venituri nu vor impacta în niciun fel activitatea desfăşurată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei", a mai spus şeful ANRE.

El a subliniat că este pentru prima data când autoritatea scade tarifele:

„Vom analiza pe bugetul viitor ce ajustări putem să mai facem. Dacă este cazul - şi bugetul ne permite - vom umbla şi pe viitor la aceste tarife", a susţinut George Niculescu.

Instituția a sancţionat cinci companii care au achiziţionat cantitate de energie mai mare decât portofoliul pe care il aveau

Comitetul de Reglementare al ANRE a sancţionat cinci companii. Acestea au achiziţionat prin Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică o cantitate de energie mai mare decât portofoliul pe care il aveau.

Pentru trei dintre aceste companii, valoarea amenzilor s-a ridicat la aproximativ 18 milioane de lei:

„În ceea ce priveşte furnizorii de energie electrică care au achiziţionat cantităţi de energie electrică din Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică - MACEE, în care preţul este de 450 lei/MWh la care producătorii sunt obligaţi să vândă şi furnizorii cu clienţi finali cumpără, am avut o analiză făcută de Direcţia de monitorizare şi am observat societăţi comerciale care au achiziţionat cantităţi de energie mai mari decât portofoliul de furnizare pe care îl aveau.

Aceasta a declanşat acţiuni de control care s-au terminat săptămâna trecută cu o propunere pentru Comitetul de Reglementare de sancţionare a cinci companii: două cu avertisment, trei cu amendă din cifra de afaceri. Amenda este pentru o societate de 14,4 milioane lei, pentru alta de circa 1,45 milioane lei şi de 2,3 milioane lei pentru a treia. Aproximativ 18 milioane lei au fost sancţiunile", a spus Niculescu.

ANRE a înregistrat și soluționa 15.620 de petiţii

În urma acestor petiţii au fost efectuate 919 acţiuni de control. Dintre acestea, 721 au fost de tip supraveghere, 126 de tip inspecţie şi 72 de verificare:

„Activitatea a fost foarte consistentă. Sunt acţiuni pe care Autoritatea le-a îndeplinit. A suplimentat numărul de persoane care lucrează la aceste compartimente şi servicii de soluţionare a petiţiilor.

În comparaţie cu anii trecuţi, numărul de petiţii în 2023 a scăzut. Pe de o parte, datorită faptului că piaţa de energie şi lucrurile în piaţa de energie au intrat pe un făgaş cât de cât normal şi, pe de altă parte, şi activitatea de soluţionare a petiţiilor din cadrul autorităţii s-a îmbunătăţit. (...) Unde nu răspundem noi, solicităm companiilor care ne sunt reclamate să răspundă şi urmărim cât de repede răspund", a afirmat preşedintele ANRE.