Inspectorii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat un nou control asupra Halei Obor, situată în apropiere de Piața Obor. În urma acestuia, reprezentanții ANPC au propus închiderea spațiului comercial, timp de 6-12 luni, din cauza unor derapaje recurente privind curățenia și siguranța alimentară.
În Hala Obor sunt comercializate produse alimentare, precum carne, pește sau lactate, dar și produse nealimentare. În urma verificărilor, ANPC a informat că există o serie de nereguli semnificative, în ciuda faptului că Hala a fost controlată periodic.
ANPC a identificat nereguli grave la Hala Obor
„În urma unei acțiuni de verificare efectuată de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, la Hala Obor din București, echipele de control au constatat, din nou, o serie de nereguli importante, deși această locație a fost controlată periodic, constatându-se, de fiecare dată, repetitivitatea multora dintre abaterile de la prevederile legale.
Cu toate aceste ocazii, atât societatea care administrează Hala, SC CI-CO SA, cât și operatorii economici care comercializează, în mod special produse alimentare în complex, au fost amendați și au primit măsuri complementare de reparare a spațiului și de remediere a stării de curățenie și a echipamentelor folosite, care nu au fost duse la îndeplinire sau realizate parțial”, au transmis reprezentanții ANPC.
Președintele ANPC vrea să închidă Hala Obor
Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a transmis că vrea oprirea activităților comerciale din incinta Halei Obor, din cauza lipsei de investiții.
„Lipsa flagrantă de curățenie și siguranță trebuie oprită aici. Modul de desfășurare a activităților comerciale este desprins din anii 1970”, a acuzat oficialul ANPC.
Dintre cei 28 de operatori economici verificați de ANPC, inspectorii CRPC București-Ilfov au dispus multiple sancțiuni, astfel:
- amenzi contravenționale totale de 171.000 lei
- oprirea temporară a prestării de servicii în cazul a 14 operatori economici, până la remedierea neregulilor
- propunerea de închidere temporară a întregii Hale Obor, pe o durată de la 6 luni la 12 luni, din pricina săvârșirii în mod repetat a unor abateri, sancționate de organele de control în termen de 6 luni de la prima constatare.
Multiple nereguli identificate de ANPC la Hala Obor
ANPC a transmis și faptul că decizia de închidere a Halei Obor a fost pusă în aplicare asupra administratorului SC CI-CO SA, din cauza lipsei curățeniei, a condițiilor privind comercializarea mărfii, dar și a nivelului ridicat de deterioare a spațiului comercial.
„Această ultimă sacțiune, alături de amenda contravențională și oprirea temporară a prestării de servicii, a fost aplicată administratorului Halei, SC CI-CO SA, ca urmare a neducerii la îndeplinire a măsurilor anterior dispuse, în mod repetat, de remediere a neregulilor constatate, în ceea ce privește condițiile de comercializare, gradul de deteriorare al spațiului, precum și curățenia generală din centrul comercial”, au mai transmis șefii ANPC, conform unui comunicat de presă.