Evenimentul Zilei > Economie > ANPC s-a pus pe furnizorii de energie și gaze. Amenzi şi sancţiuni mărite, dar și noi indicații
ANPC s-a pus pe furnizorii de energie și gaze. Amenzi şi sancţiuni mărite, dar și noi indicații

ANPC s-a pus pe furnizorii de energie și gaze. Amenzi şi sancţiuni mărite, dar și noi indicații

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI Ministerul Economiei va propune creşterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie care nu respectă legislaţia. Este vorba de abateri generale, dar şi de recentele prevederi legate de compensarea şi plafonarea facturilor la energie.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor afirmă că instituţia a primit peste 2.000 de sesizări anul trecut şi mai mult de 400 de reclamaţii doar în ultima săptămână. Au fost date şi amenzi consistente.

Conform cifrelor publicate, au fost controlaţi 72 de operatori, din care 27 au fost amendaţi. Însă din aceşti 27, doar o parte au fost sancţionaţi pentru neaplicarea legii privind plafonarea şi compensarea.

„Am dat amenzi, am dat sancţiuni, am dat măsuri complementare de refacere a tuturor facturilor neconforme cu prevederile legale ale OUG 118 şi a Legii 259.”, spune Mihai Culeafă, preşedintele ANPC.

Conform reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, a doua instituţie care efectuează controale, furnizorii nu au ştiut cum să aplice legea, spre exemplu, ce să aplice mai întâi, plafonarea sau compensarea, pentru că legea nu specifică ordinea. Vicepreşedintele ANRE, Zoltán Nagy-Bege, spune că 90% din furnizori au fost de bună credinţă şi au aplicat legea într-un fel sau altul. Problema însă este că nici acum, după aceste controale, această precizare nu este introdusă în lege sau în normele de aplicare.

”Dacă nu au aplicat deloc au primit sancţiune, dacă au aplicat greşit au primit sancţiune. Am înfiinat Comandamentul energiei, care va dura până pe 31 martie, dar controalele vor continua până când absolut toţi operatorii economici, furnizori de energie eletrică şi gaze vor înţelege că trebuie să respecte legea”, a continuat oficialul.

(Rador)