Evenimentul Zilei > Social > Anna Karenina modernă sau la ce poate duce plictiseala unei femei
Anna Karenina modernă sau la ce poate duce plictiseala unei femei

Anna Karenina modernă sau la ce poate duce plictiseala unei femei

Anna Karenina modernă. „Casnica”, de Jill Alexander Essbaum, este un roman impresionant despre „o casnică plictisită care, asemenea eroinei cu acelaşi nume din romanul lui Tolstoi, se aruncă într-o aventură psihologică şi sexuală a autocunoaşterii”.

Anna Karenina a zilelor noastre nu trăiește într-o lume cu principii de fier (de altfel, false principii de fier) așa cum era în epoca descrisă de Tolstoi. Dar trăirile sale sunt la fel de puternice.  Anna Benz aminteşte de Karenina, combinând în plus senzualitatea periculoasă din „Cincizeci de umbre ale lui Grey” şi disperarea Doamnei Bovary.
Anna Benz, o americancă în vârstă de aproape 40 de ani, locuieşte cu soţul său elveţian, Bruno – care este bancher – şi cei trei copii mici ai lor într-un orăşel liniştit de lângă Zürich. Deşi duce o viaţă prosperă şi aşezată, Anna simte că e în pragul unui colaps mental. În derivă şi incapabilă să comunice cu soţul ei şi să-şi înţeleagă propriile gânduri şi sentimente, Anna încearcă să-şi regăsească entuziasmul cu ajutorul unor experienţe noi: cursuri de germană, analiză jungiană şi o serie de aventuri sexuale în care intră cu o nonşalanţă ce o uimeşte până şi pe ea.
Dar situaţia devine tot mai apăsătoare şi vârtejul de minciuni îi scapă de sub control. Pentru că a trecut dincolo de limitele moralei, Anna va descoperi că nu mai există întoarcere.
Volumul a fost foarte bine primit de  cititori, dar mai ales de critică. „Un roman de debut despre Anna, o casnică plictisită care, asemenea eroinei cu acelaşi nume din romanul lui Tolstoi, se aruncă într-o aventură psihologică şi sexuală a autocunoaşterii”, scrie The Oprah Magazine.
„Senzual şi profund, acest roman extraordinar de bine scris dezvăluie sufletul sfâşiat al unei femei”, spune și People.
„Cartea lui Essbaum e construită impecabil, meticulos, iar alternanţa trecut-prezent e redată cu mare virtuozitate”, crede Chicago Tribune.
Jill Alexander Essbaum este autoarea mai multor volume de poezie, iar selecţii din poemele sale au apărut în antologiile The Best American Poetry şi The Best American Erotic Poems, 1800–Present. A fost recompensată cu Bakeless Poetry Prize şi a primit două burse NEA pentru literatură.
„În copilărie visam să ajung o romancieră faimoasă. Scriam poveşti care erau minunate, aşa cum sunt invenţiile copilăriei, dar sunau îngrozitor. Mai târziu mi-am dat seama că mă pricep la jocul poeziei, apoi versurile au devenit paragrafe…”, mărturisește Jill Alexander Essbaum.

Volumul a apărut la Editura Trei.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: