Ankara a făcut primul pas spre crearea armatei Marelui Turan
- Adriana Popescu
- 18 noiembrie 2022, 10:46
În Centrul de instruire turcesc al trupelor cu destinație specială situat în orașul Isparta, centrul administrativ al provinciei cu același nume din vestul țării, se desfășoară exerciții comune ale militarilor țărilor membre ale Organizației Statelor Turcice (TDK), a comunicat Ministerul Apărării al Turciei. Ankara crează o structură capabilă să reacționeze operativ la posibilele crize în țările membre TDK.
Militarii din Azerbaidjan, Kazahstan, Kirghizia, Turcia și Republica Turcă a Ciprului de Nord - care, la declarația preșdintelui Recep Tayyp Erdogan, a primit statut de observator în TDK - pun la punct deprinderi pentru neutralizarea teroriștilor din localități. "Suntem egali, suntem puternici. Soldații din țările turcice înfrățite s-au adunat în Turcia. Militarii desfășoară exercițiile în cadrul celui de-al 21-lea curs operativ pentru lupta împotriva teroriștilor în localități", se arată în comunicatul departamentului militar al Turciei.
Acestea sunt primele exerciții care au loc în cadrul TDK, care au început după desfășurarea, la Samarkand, a summitului șefilor de state membre ale organizației. În ciuda faptului că principalul obiectiv al TDK îl constituie dezvoltarea colaborării multilaterale, multă vreme țările membre s-au referit la politică și, cu atât mai mult, la colaborarea militară. Dar după ce, în 2019, președintele Erdogan și-a făcut cunoscută dorința de a vedea "o singură nație în cele șase state (inclusiv Turkmenia, care nici nu dorea să schimbe statutul de observator pe cel de membru permanent al organizației), această inițiativă a avut ecou și s-a manifestat în activizarea contactelor politico-diplomatice. De remarcat faptul că toate țările membre ale TDK i-au parte la exerciții. Uzbekistanul și Turkmenia au hotărât să se distanțeze. Deși Turkmenia, care are statut de țară neutră, este unul dintre cei mai mari consumatori de armament turcesc.
Tratat de colaborare între Turcia și Kazahstan
Ministrul apărării al Turciei, Hulusi Akar, a fost de multe ori oaspete în țările Asiei Centrale, încheind înțelegeri referitoare la extinderea colaborării militare. De exemplu, Bișkekul a primit anul acesta drone Bayraktar. Mai mult decât atât, Turcia a transferat gratuit Ministerului de Interne al Kirghiziei muniții, armament neletal, mijloace de protecției și transport, a comunicat resursa ”Eurasia Today”. Ofițerii kîrgîzi sunt instruiți în Turcia.
Tratatul privind colaborarea militară dintre Turcia și Kazahstan a fost semnat în octombrie 2018 în cursul vizitei oficiale efectuate la Ankara de primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. Totuși, Turcia a acordat ajutor în devenirea armatei kazahe încă din primele zile ale independenței acestei țări. În acest timp, 200 de ofiței ai armatei Kazahstanului au fost instruiți în instituțiile de învățământ superior din Turcia. S-au livrat arme, inclusiv șalupe. Începând cu anul 2000 a început producția unor tipuri de armament în întreprinderile kazahe. Acum acest lucru a luat amploare. Cu atât mai mult cu cât Turcia produce armament competitiv, testat în conflicte la care a luat și ia parte Turcia. Părțile au semnat un contract privind producerea, în Kazahstan, de drone turcești ANKA.
Politologul kazah Zamir Karajanov este de părere că colaborarea cu Turcia în sfera militară nu contravine agendei ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), întrucât țările nu au trecut încă la colaborarea politico-militară. "În sfera politico-militară Kazahstanul colaborează cu Rusia și cu alți parteneri pe linie ODKB. Pe de altă parte, există un partener vechi, Turcia. Astana este obligată să mențină echilibrul, de aceea Kazahstanul sporește deocamdată legăturile tehnico-militare. Trecerea la platforma politico-militară pune probleme, și este nevoie să ofere explicații partenerilor pe linie ODKB", este de părere Karajanov.
Exercițiile care au loc acum în Turcia nu sunt pentru militarii kazahi primele, dar sunt importante. În intervalul mai - iunie aceștia s-au instruit la Izmir, la exercițiile "Efes-2022".
Din dispoziția președintelui Kassîm-Jomart Tokaev, după evenimentele care au zguduit Kazahstanul în luna ianuarie, a fost creată o structură specială de comandă a Forțelor de operațiuni speciale, menită să rezolve problemele în cadrul asigurării capacității de apărare și a securității militare a țării, inclusiv cu participarea la operațiuni anti-teroriste și combaterea formațiunilor înarmate ilegal. Centrul de instruire de la Isparta este conceput pentru pregătirea unor astfel de forțe. Cu atât mai mult, instructorii turci au o experiență corespunzătoare de pregătire. Militarii din Azerbaidjan au parcurs anul trecut un curs de pregătire de șase săptămâni, a informat Anadolu.
Reamintim faptul că în luna ianuarie 2022 Tokaev a cerut ajutor ODKB-ului pentru a se face ordine în Kazahstan. Însă Ankara a acordat republicii ajutor moral, promițând ca în caz de necesitate, să apere suveranitatea Kazahstanului.
„Armatei Marelui Turan”
În același timp, în Turcia au început dezbateri cu privire la crearea unei structuri militare - „Forțele turcice comune” - capabilă să reacționeze rapid la crizele din statele membre TDK. Generalul turc în retragere și fost atașat al Turciei în Azerbaidjan, Yudjel Karauz, într-un interviu acordat postului de radio ”Vocea Turciei”, a propus crearea, în cadrul TDK, a unor „forțe militare unite”. Karauz crede că evenimentele petrecute în luna ianuarie în Kazahstan „se pot întâmpla și în alte republici înfrățite”, așa că nu trebuie întârziat cu acest lucru.
Cu o inițiativă similară a venit Nazim Kafersoy, vicepreședintele Centrului pentru relații internaționale și studii strategice din Caucaz (QAFSAM). El a remarcat că TDK trebuie să-și dezvolte structura instituțională și „să intre în joc”, creînd „o structură politică sau structură de securitate care să poată răspunde rapid în vremuri de criză”.
După părerea directorului Agenției pentru strategii etno-politice, Aleksandr Kobrinski, au apărut contururile creării „Armatei Marelui Turan”. „Exercițiile comune constituie o cunoaștere cu tehnologiile altor armate, cu ofițerii și spune un singur lucru: Turcia își vede viitorul în cooperare cu aceste armate”, a spus Kobrinski pentru ”Nezavisimaia Gazeta”. El este de părere că există o „extindere insinuantă” a NATO. „Ce înseamnă livrarea de armamente? Este aducerea armatei la un anumit standard. În acest caz este vorba de intrarea standardelor NATO nu doar în țările din Asia Centrală, ci și în țările membre ODKB. NATO nu este despre război, este 90% despre economie. Astfel, aliații Rusiei trec pas cu pas la standardele NATO”, crede expertul. El a menționat că nu Turcia se află în spatele acestei idei, Erdogan este doar un promotor al Occidentului în regiune. „Lui Erdogan i s-a dat mandatul să gestioneze Asia Centrală. De aceea este o greșeală să îl considerăm un jucător politic de sine stătător. Erdogan va pleca, dar strategia va rămâne”, a subliniat Kobrinski.
(Traducerea Rador)