ANIMALELE care AMENINŢĂ viaţa oamenilor vor putea fi TRANCHILIZATE
- Iasmina Ardelean
- 24 noiembrie 2016, 18:36
Jandarmii vor putea folosi arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa oamenilor.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului aflat în consultare interinstituţională, personalul militar al Jandarmeriei Române va fi autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa oamenilor.
"În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare, pentru: a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora; b) imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în lipsa unei intervenţii umane", se arată în proiectului de OUG pentru completarea Legii 550/ 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, care a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Potrivit proiectului, armele cu tranchilizante şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei instruit în acest sens.
Totodată, substanţele tranchilizante se pun la dispoziţia Jandarmeriei de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, gratuit, preparate şi dozate astfel încât să poată fi folosite cu armele cu tranchilizante, în condiţii stabilite prin protocol încheiat între cele două instituţii.
Caracterul de urgenţă este determinat de "apropierea sezonului hibernal, acoperirea cu zăpadă a solului în zonele
montane cu consecinţa diminuării drastice a surselor de hrană a animalelor sălbatice" şi de faptul că, "în astfel de situaţii, creşte probabilitatea apariţiei animalelor în zonele locuite şi, implicit, a producerii unor incidente de natură să pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor", se arată în proiectul de OUG.
"Pentru asigurarea unui climat sporit de siguranţă în rândul populaţiei, evitarea pierderii de vieţi omeneşti şi producerii de pagube însemnate, dar şi pentru protejarea vieţii animalelor sălbatice, este esenţial ca timpii de reacţie să fie la un nivel adecvat", se mai arată în proiectul de OUG.