Liberalii sunt cei mai afectaţi de noua decizie a ANI, 15 parlamentari ai PNL fiind declaraţi incompatibili. Pe locul doi se află PSD, cu şapte parlamentari, în timp ce de la PC, PPDD şi UDMR sunt câte doi. Pe listă se mai află PNŢCD şi UDMR cu câte un ales, plus un independent.

  • VEZI reacția PNL după ce 32 de parlamentari au fost declarați incompatibili de ANI 

Lista incompatibililor:
Florin Ciurariu ( deputat PNL) se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul ”CIURARIU FLORIN ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ”.
George Cornel Comșa (deputat PPDD) se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. DA EASY WAY S.R.L. și S.C. BIZ` ROUND THE CLOCK S.R.L
Dorel Covaci (deputat PSD)s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și următoarele calități: • administrator la S.C. AGRIPIM S.R.L. (19 decembrie 2008 – prezent); • administrator la S.C. CONS PRIFAD S.R.L. (19 decembrie 2008 – 14 iunie 2010). Agenția a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, deoarece acesta nu a menționat în declarațiile de interese, depuse în calitatea de deputat (anii 2008 – 2013), funcțiile de administrator la S.C. AGRIPIM S.R.L. și S.C. CONS PRIFAD S.R.L., motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Petru Stefan Dalca (deputat PPDD) s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 12 februarie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. MERCRO S.R.L.
Ion Diniță (deputat PC)- s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 23 ianuarie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. FOREX CLUB S.A
Anton Doboș (deputat PNL) – s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și următoarele calități: • administrator la S.C. E.ON MOLDOVA DISTRUBUȚIE S.A. (20 decembrie 2012 – 28 mai 2013); • cenzor supleant la S.C. ROMTRACK S.A. (20 decembrie 2012 – 22 iulie 2013). Agenția a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, deoarece acesta nu a menționat în declarațiile de interese, depuse în calitate de deputat, funcțiile de administrator al S.C. E.ON MOLDOVA DISTRIBUȚIE S.A. și cenzor supleant la S.C. ROMTRACK S.A., motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Traian Dobrinescu (deputat PNL)- S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și următoarele calități: • administrator la S.C. TRADO S.R.L. ( 20 decembrie 2012 – prezent); • administrator la S.C. OVEXIND S.R.L. (20 decembrie 2012 – 31 ianuarie 2013).
Cosmin Constantin Enea (deputat PNL) – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul ENEA CONSTANTIN-COSMIN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ.
Ioan Mihăilă (deputat PNȚCD) – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. R.D.M. CONSULTING S.R.L. și S.C. IMO VITTORIA S.R.L.
Ioan Moldovan (deputat PC) – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. ELIAN RESTAURANT S.R.L.
Szolt Molnar (deputat UDMR) – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată prin MOLNAR G ZSOLT PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ.
Ion Ochi ( deputat PSD) – S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și următoarele calități: • administrator la S.C. EXPLO CONSTRUCT S.R.L. (20 decembrie 2012 – prezent); • administrator la S.C. HIDRO-SAL COM S.R.L. (20 decembrie 2012 – 12 iunie 2013). Agenția a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, deoarece acesta nu a menționat în declarațiile de interese, depuse în calitatea de deputat, funcția de administrator al S.C. EXPLO CONSTRUCT S.R.L., motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Adrian Nechita Oros (deputat PNL) – S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 08 aprilie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și calitățile de asociat și administrator la S.C. VET AGA PET S.R.L.
Marian Cătălin Rădulescu (deputat PSD)- Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator – președinte al S.C. LION WORKER DEZVOLTARE ȘI CONSTRUCȚII S.R.L.
Sorin Ioan Roman (deputat PSD) – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 decembrie 2008, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de comerciant persoană fizică – titular al ÎNTREPRINDERII INDIVIDUALE ROMAN IOAN SORIN.
Petre Roman (deputat PNL) – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – ROMAN V. PETRE PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ.
Ion Șcheau (deputat PSD)- Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. SUCCESS MINDSET S.R.L.
Miron Alexandru Smărăndache (deputat PSD) – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. PETROFLAX DISTRIBUTION S.R.L.
Ioan Tamâian (deputat PNL)- S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 10 aprilie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator al S.C. GLASS STAR S.R.L. și al S.C. ION ART GLASS-PRODUCȚIE S.R.L.
Ioan Viorel Teodorescu (deputat PNL) – S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 01 aprilie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al S.C. TRACUM S.A. Giurgiu și S.C. ADMINISTRAȚIA ZONEI LIBERE GIURGIU S.A. De asemenea, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 31 martie 2011 – 22 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan, calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Mun. Giurgiu și funcția de membru în Consiliul de Administrație al S.C. TRACUM S.A. Giurgiu și S.C. ADMINISTRAȚIA ZONEI LIBERE GIURGIU S.A., societăți comerciale de interes local, înființate de către Consiliul Local al Mun. Giurgiu, Jud. Giurgiu.
Thuma Hubert Petru Ștefan (deputat PNL) S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 24 mai 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator al S.C. AND ENERGY S.R.L. 22.
Daniel Cătălin Zamfir (deputat PNL) – S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și următoarele calități: • administrator al S.C. RELITE IMPEX S.R.L. (20 decembrie 2012 – 02 septembrie 2013); • comerciant persoană fizică în cadrul ZAMFIR V. DANIEL – CĂTĂLIN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ (20 decembrie 2012 – prezent)
Dumitru Marcel Bujor (senator UNPR) Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator la S.C. CRISMAROB S.R.L.
Petru Ehegartner (senator PNL) S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și următoarele calități: • administrator la S.C. HURO SUPERMOLD S.R.L. (19 decembrie 2012 – 08 mai 2013); • administrator la S.C. SUPERPLAST INTERNATIONAL S.R.L. (24 mai – 23 octombrie 2013); • administrator la S.C. SUPERPLAST S.R.L. (24 mai – 16 septembrie 2013).
Sebastian Grapă (senator PNL) S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și următoarele calități: • administrator la S.C. EBOLA S.A. (19 decembrie 2012 – 16 iulie 2013); • administrator la S.C. WEINGART S.R.L. (19 decembrie 2012 – 03 octombrie 2013). 
Sorin Ilieșiu  (senator independent) S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2012 – 11 februarie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator la S.C. VIDEO DIALOG S.R.L.
Laszlo Atilla Klarik (senator UDMR) Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de senator și calitatea de reprezentant al Consiliului Județean Covasna în Adunarea Generală a Acționarilor a S.C. GOSPODĂRIE COMUNALĂ S.A. Sfântu Gheorghe. 
Mihai Niță (senator PC) Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 decembrie 2008, întrucât deține, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al S.C. BRANIT S.R.L. 
Liviu Titus Pașca (senator PNL)  S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2012 – 11 decembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator la S.C. D.R. PAȘCA COMPANY S.R.L.
Matei Suciu (senator PSD) S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2012 – 09 ianuarie 2014, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al S.C. SUMNICOM S.R.L. și al S.C. FERMA VEGETAL S.R.L. Agenția a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, deoarece acesta nu a menționat în declarația de interese, depusă în calitatea de senator, funcția de administrator al S.C. SUMNICOM S.R.L. și al S.C. FERMA VEGETAL S.R.L., motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ștefan Liviu Tomoiagă (senator PNL) S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2012 – 12 septembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al S.C. GREENERGO ENTERPRISES S.A. 
Ionuț Zisu (senator PNL) S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2012 – 11 decembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată.

  • INCOMPATIBILI. ANI solicită revocarea din funcţie a senatorului PNL Daniel Akos Mora şi a deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica

Reacţiile celor acuzaţi
Deputatul PNL Petre Roman a declarat, pentru Mediafax, că va contesta decizia ANI emisă în cazul său privind o posibilă incompatibilitate, precizând că inspectorii de integritate nici nu ar fi trebuit să ia în discuţie speţa legată de faptul că a desfăşurat activitate pe PFA.

Deputatul PNL a precizat că din perspectiva scopului pentru care funcţionează ANI nici nu ar fi trebuit luat în discuţie cazul său.

"Prin asta nu vreau să spun că instituţia în sine se dovedeşte inutilă, sau nu-şi are rostul. Eu cred în continuare că a fost şi rămâne o instituţie importantă, numai că ea trebuie chiar să-şi facă datoria, respectiv să constate care sunt cazurile de ruptură integritate a demnitarului", a mai spus Roman.
De asemenea, şi deputatul PNL Ioan Viorel Teodorescu a declarat că va contesta raportul ANI, menţionând că inspectorii de integritate nu au dreptate, dar fără să facă alte precizări.
Parlamentarul UDMR Covasna, Klarik Laszlo, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că va contesta decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind starea sa de incompatibilitate, potrivit căreia ar fi ocupat simultan funcţia de senator şi de reprezentant AGA.

Klarik Laszlo a explicat că între anii 2008-2012 a ocupat funcţia de administrator public al judeţului Covasna, iar în această calitate a fost desemnat ca reprezentant al Consiliului Judeţean în Adunarea Generală a Acţionarilor de la S.C. Gospodărie Comunală S.A Sfântu Gheorghe. El a menţionat că în octombrie 2012 a demisionat din funcţia de administrator public ştiind că va participa la alegerile parlamentare, iar locul lui în AGA a fost preluat la scurt timp de o altă persoană desemnată de Consiliul Judeţean.
Deputatul PNL CLuj, Adrian Oros, susține că așteaptă raportul ANI privind incompatibiltatea sa pentru a decide cum va acționa.

Totodată, el a spus că “ANI şi-a făcut treaba” întrucât a descoperit că el a fost, timp de trei luni, deputat şi asociat şi administrator “la un biet cabinet veterinar pentru câini şi pisici”.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Au ignorat controalele
Dintre acestea, două persoane nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al […] incompatibilității constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.
Riscă închisoarea
De asemenea, conform dispozițiilor art. 326 din Codul Penal al României, „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.