Evenimentul Zilei > Actualitate > ANI taie în carne vie. Peste o sută de aleși rămân fără mandate
ANI taie în carne vie. Peste o sută de aleși rămân fără mandate

ANI taie în carne vie. Peste o sută de aleși rămân fără mandate

Un număr de peste o sută de aleși locali din întreaga țară, primari, viceprimari sau consilieri locali, au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese și își vor pierde mandatele dacă au fost realeși pe 27 octombrie, la alegerile locale.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a transmis judecătoriilor și tribunalelor din întreaga țară lista tuturor candidaților la alegerilor locale din 27 septembrie care au declarați incompatibili prin decizii definitive ale unor instanțe de judecată. Conform legii, în cazul în care acești candidați, aflați în incompatibilitate sau conflict de interese, au fost realeși în funcție nu le vor fi validate mandatele. Potrivit unui comunicat de presă, transmis de ANI este vorba mai mulți candidați la funcțiile de primar, viceprimar sau consilier local.

„Agenția Națională de Integritate a comunicat către entitățile care validează mandatele aleșilor locali, date și informații referitoare la candidații la alegerile locale care se află sub interdicția de 3 ani de a ocupa o funcție eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010”, se arată în comunicatul emis de ANI.

Potrivit dispozițiilor legale, validarea mandatelor se face de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri sau de către tribunalul în a cărui circumscripție se află unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Sursa citată atrage atenția că legea aflată în vigoare stabilește că acei candidați care au primit decizii definitive de incompatibilitate sau de conflict de interese, din partea unei instanțe de judecată nu mai pot ocupa o funcție electivă pentru o perioadă de trei ani.

„În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, precizează textul de lege, conform comunicatului transmis de Agenția Națională de Integritate.

Pe lista transmisă de ani, printre cei 100 de aleși locali aflați într-o situație de incompatibilitate sau conflict de interese se numără Astrid Cora Fodor, fost viceprimar al municipiului Sibiu, Nicolae Fazakas, viceprimar al municipiului Zalău, Decebal Arnăutu, primar al municipiului Târgu Neamț, Adrian Budeanu, primar al comunei Clinceni, Ion Călinoiu, președinte al Consiliului Județean Gorj etc.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.