A.N.I. Maşina de secerat miniştri

A.N.I. Maşina de secerat miniştri

În doar şase luni de zile, Guvernul USL şi-a pierdut miniştrii rând pe rând, răpuşi de incompatibilităţi

După dezvăluirea făcută ieri de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), atacurile din ultimul timp la adresa acestei instituţii, lansate din zona politică şi nu numai, pot fi citite în cu totul altă cheie. Trei miniştri din Guvernul USL, secondaţi de secretarul general adjunct al Executivului, au fost găsiţi incompatibili. În total, patru USL-şti pentru care verificările s-au terminat în prima zi a campaniei electorale. Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop şi Eduard Raul Hellvig, ministrul ezvoltării şi Turismului au fost trecuţi în rândul înalţilor demnitari publici cu probleme de integritate. Următorii pe lista miniştrilor cu probleme grave de imagine sunt Dan Nica, de la Comunicaţii şi Ecaterina Andronescu, de la Educaţie. Nica este suspect de trafic de influenţă în scandalul Ericsson.Andronescu este acuzată că a girat finanţarea unui plagiat. Între timp, premierul Victor Ponta i-a atenţionat pe ultimii patru cu probleme de integritate că îşi vor pierde posturile de miniştri dacă vor fi găsiţi în culpă. Până atunci, ANI e cea "vinovată" de toate relele.Fix în timpul misiunii europene de evaluare pe Justiţie.

  • Cel mai "CINSTIT" guvern al României! Patru miniştri USL au probleme cu averea, sunt incompatibili sau în conflict de interese

Liberalul Silaghi consumă mai mult decât produce CRONOLOGIA FAPTELOR

  • Despre ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, inspectorii ANI susţin că nu poate justifica 46.000 de euro, diferenţa dintre salariul încasat şi cheltuielile făcute în intervalul mai - octombrie 2012
  • Ministrul a fost anunţat de începutul verificărilor din iulie 2012. De când ocupă fotoliul de demnitar, Silaghi a câştigat împreună cu soţia 24 de mii de lei şi a cheltuit 231 mii de lei.
  • În aceste condiţii, ANI a sesizat judecătorii de la Oradea pentru a începe verificările. Până atunci, ministrul a fost declarat incompatibil.

SUSPECT DESPĂLARE DE BANI

  • Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor, dar şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea. Anterior datei de învestire la Transporturi, Silaghi a mai deţinut funcţia de ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale în intervalul aprilie 2007 - decembrie 2008, iar în perioada 2009 - 7 mai 2012 a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC ROMEXPO.
  • Co-liderul USL Crin Antonescu a declarat că se solidarizează cu cei patru demnitari cercetaţi

PROBLEME MAI VECHI CU AVEREA

  • Ministrul Silaghi nu este la primul contact cu inspectorii Agenţiei în privinţa averii acestuia.
  • La preluarea mandatului a omis să-şi treacă în declaraţia de avere o firmă şi un teren de 30 de hectare. El este acţionar unic al firmei "Severalis", care la rândul ei este acţionar într-o societate numită "Euroworks", deţinută în procente minoritare de soţia lui Silaghi. Societatea "Euroworks" nu apare în declaraţia de avere a ministrului Transporturilor.
  • Această firmă a încheiat, în 2006, un contract de vânzare-cumpărare pentru un teren de 30 de hectare, în judeţul Iaşi, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Terenul a ajuns în proprietatea companiei Iulius Grup din Iaşi, companie patronată de Iulian Dascălu, cel supranumit "regele mall-urilor" din România.

EXPLICAŢII DE MINISTRU

  • Silaghi a spus că nu a trecut compania "Euroworks", la care este acţionar soţia sa, în declaraţii, pentru că el nu deţine această companie. "Nu este firma mea. În declaraţia de avere, trebuie să trec compania la care eu sunt acţionar", a susţinut Silaghi, acesta fiind contrazis de inspectorii ANI.
  • Faţă de ultimele acuzaţii, ministrul liberal a arătat că va contesta decizia şi va face "un demers politic pe plan european".
  • Recunoaşte că a cheltuit 46.000 de euro în cinci luni şi că a plătit cu cardul, însă operaţiunile au fost făcute în baza unei descoperiri de cont. Arată că nu simte nicio emoţie în legătură cu investigaţia ANI şi crede că va câştiga în instanţă.
  • Victor Ponta: Demnitarii acuzaţi de ANI să iasă cu explicaţii. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi NU VOR MAI FACE parte din Guvern

Dan Mihalache, secretarul adjunct mahalagiu ACUZAŢIILE INSPECTORILOR

  • Secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, este acuzat de incompatibilitate după ce a deţinut, concomitent, funcţia de administrator de firmă şi secretar de stat
  • A fost anunţat că este verificat din 31 iulie 2012. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, şi-a administrat propria firmă până pe 8 iunie 2012. De asemenea, documentele de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate arată că a rămas administrator până în august a.c. Demnitarul poate contesta raportul inspectorilor ANI în 15 zile în instanţă.

SANCŢIUNI ŞI INTERDICŢII

  • Potrivit legii, dacă o persoană a fost declarată incompatibilă, nu mai are voie să ocupe o funcţie sau o demnitate publică, pe o perioadă de trei ani.

REACŢIA IMEDIATĂ

  • Folosind un limbaj de mahala, Mihalache a clamat un presupus abuz, cerând întrunirea Consiliului Naţional de Integritate, un organism politic, anunţând că o să se judece cu Agenţia şi cu preşedintele acesteia."O să îl dau în judecată pe domnul Horia Georgescu (...) Şeful politic al acestei instituţii este această jigodie frustrată, numită Horia Georgescu".
  • Cu ceva timp în urmă, întrebat când îşi dă demisia şeful său, aşa după cum anunţase Antonescu că va proceda dacă Băsescu se va întoarce la Cotroceni, Mihalache i-a răspuns unei ziariste: "Ia mai du-te şi tu în mă-ta dacă ai curiozităţi din astea...Uită numărul meu de telefon". 
  • Dan Mihalache: ANI, o oficină de propagandă politică. Şeful ANI, un INDIVID IDIOT, frustrat

Intră în penal. Ministrul interimar Liviu Pop, conflict de interese şi abuz în serviciu A AVANTAJAT SINDICATUL DE UNDE A VENIT

  • Liviu Marian Pop a fost reclamat de ANI la Parchetul Instanţei Supreme întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde a fost secretar general, anterior preluării portofoliului ministerial.
  • În prezent, ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Pop riscă nu doar pierderea funcţiei, dar şi sancţiuni penale pentru abuz în serviciu.

ÎMPOTRIVA INSTANŢEI

  • Instalat interimar la Educaţie, Pop a emis ordinul prin care şi-a favorizat organizaţia de unde provenea.
  • A dispus ca reţinerea cotizaţiei sindicale să se facă la solicitarea scrisă a membrilor de sindicat, înregistrată la unitatea de învăţământ, la începutul fiecărui an şcolar.
  • Pop nu a ţinut cont de verdictul dat de Curtea de Apel Bucureşti, prin care era considerată temeinică şi legală măsura Guvernului anterior de a nu se mai reţine cotizaţia sindicală pe statul de plată a salariaţilor.

A TULBURAT STATUL

  • Drept urmare, potrivit ANI, statul a efectuat acte de administrare pentru sindicate cu cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat.
  • Federaţiile sindicale au avut beneficii materiale directe, fiind identificate 3 momente cheie.
  • A tulburat bunul mers al instituţiilor statului.

SE DĂ VICTIMĂ POLITICĂ

  • Ministrul Pop spune că a avut o singură discuţie cu inspectorii ANI, în iunie. El a adăugat că şi-a înaintat în scris punctul de vedere, iar de atunci nu mai ştie absolut nimic, "nici cum arată decizia, nici ce prevede această decizie".
  • "E o chestiune, din punctul meu de vedere, strict politică, decizia apărând exact în prima zi de campanie electorală, în condiţiile în care eu sunt candidat la Senat în Maramureş, din partea USL".

SINDICATUL FSLI SARE ÎN APĂRARE

  • Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a sărit în ajutorul ministrului Pop, afirmând că măsura de a se reţine pe statul de plată cotizaţia de sindicat, ratele la CAR şi bănci a fost una "reparatorie" .
  • "Avantajele patrimoniale" asigurate federaţiei, ar fi o "dezinformare crasă", conform FSLI.
  • Liviu Pop: Sesizarea ANI, o chestiune politică

Incompatibil. Ministru, director şi cercetător în ştiinţe politice EDUARD HELLVIG, TREI ÎNTR-UNUL

  • Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului din 7 mai 2012, Eduard Raul Hellvig a fost găsit incompatibil de către inspectorii ANI. Timp de cinci luni, el a deţinut simultan atât funcţia de ministru, cât şi pe cea de director executiv la firma Sintezis Birotica SRL.
  • A fost şi cercetător în ştiinţe politice la S.C. DIB Media Consulting S.R.L. Timp de nouă luni a figurat unic salariat, încasând 14.000 de lei.
  • A primit 26.703 lei cu titlu de salarii de la o bancă de celule stem. APĂRARE:APEL LA AMBASADE
  • Ministrul Hellvig a declarat, ieri, că s-a suspendat din funcţia de director executiv la Birotica SRL pe 1 ianuarie 2005, după ce a devenit parlamentar. "Voi contesta acuzaţiile aduse de ANI în instanţă. Merg până la capăt să-mi apăr dreptatea, ştiu că sunt curat, indiferent de avize merg în Justiţie pentru a contesta acest verdict.Trimit documentele care mă discriminează, neluate în seamă de ANI, la ambasadele UE şi SUA. Nu se poate accepta abuzul până la capăt fără să ripostezi. ANI a intrat în campanie electorală alături de partidele politice, implicându-se activ în campanie".
  • Eduard Hellvig: Acuzaţiile aduse de ANI sunt o MIZERIE

Mona Pivniceru vrea să castreze ANI În spatele uşilor închise, la o întâlnire cu experţii Comisiei Europene, sosiţi la Bucureşti pentru a vedea ce se întâmplă cu justiţia din România, ministrul Mona Pivniceru a anunţat că vrea să taie adânc în atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit unor informaţii de la această întâlnire, Pivniceru le-ar fi spus experţilor UE că vrea să elimine competenţele ANI care se referă la conflictele de interese şi incompatibilităţile demnitarilor aleşi sau numiţi pe funcţii. Unul din participanţii la aceste discuţii a susţinut că ministrul liberal al Justiţiei "şi-ar fi pierdut cumpătul" atunci când experţii europeni au pus întrebări despre ANI, CSM sau Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie. La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat că nu este de acord cu alcătuirea unui Codex al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese, aşa cum dorea Pivniceru. "Nu ştiu dacă este o agendă ascunsă la mijloc. Poate este, poate nu...", a apreciat Georgescu. Un membru CSM se gândeşte să emigreze Într-o postare pe contul său de facebook, judecătorul Cristian Dănileţ, membru al CSM scrie că dacă se reduc atribuţiile ANI ar trebui să-şi ia bagajele şi să plece din ţară. "CSM trecut sub Parlament, CCR limitat în puteri, ANI redus atribuţii, Inspecţia trecuta la MJ, CNA revocat de Parlament - o mare de idei, care mai de care mai nepotrivite. Chiar şi de lansat în public. Dacă şi apar iniţiative legislative în acest sens, ne luăm bagajele şi plecăm. De data asta din ţară", scrie Dănileţ.

  • ARD: Ponta şi cei patru demnitari acuzaţi de ANI trebuie să demisioneze

Ne puteți urmări și pe Google News