Angela Merkel, cancelarul Germaniei a cerut, miercuri, în urma conversaţiei telefonice cu preşedintele iranian Hassan Rouhani, o soluţie diplomatică pentru salvarea acordului nuclear cu Teheranul.
Anghela Mekel se implică în Dosarul nuclear. Conform purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, cancelarul este îngrijorat de faptul că Iranul „va continua să nu îşi îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul acordului nuclear”.
Angela Merkel consideră că este „timpul pentru semnale pozitive care să construiască încrederea şi să crească șansele pentru soluții diplomatice", a spus Seibert.
Statele Unite şi mai multe ţări europene au criticat Iranul pentru continuarea încălcării dispozițiilor cheie ale acordului nuclear. Reprezentanții acestor țări se întâlnesc joi pentru a discuta despre modul de a restabili acordul internațional semnat în 2015 şi din care Donald Trump a retras SUA în 2018.
Mai mulți diplomați de rang înalt din Germania, Franţa şi Marea Britanie vor participa la discuții în sistem videoconferinţă pe această temă. La întrunire va lua parte şi secretarul de stat american Antony Blinken, informează Agerpres.
Dosarul nuclear. Iranul ameninţă să restrângă inspecțiile ONU
Şeful serviciilor de informaţii iraniene, Mahmoud Alavi, a făcut aluzie, într-un interviu televizat recent, la eventuala construire a unei bombe atomice dacă sancțiunile americane „paralizante” nu vor fi ridicate imediat. Ministrul afacerilor externe a respins totuşi această afirmaţie luni.
Între timp, preşedintele iranian, Hassan Rohani, speră într-o schimbare de direcţie cu Statele Unite sub președinția lui Joe Biden. Administrația americană a impus în trecut sancțiuni grele Iranului, care au dus la cea mai rea criză economică din istoria sa. Dl Rohani afirmă că Statele Unite – şi nu Iranul – trebuie să facă primul pas şi să se întoarcă la masa negocierilor.
De la retragerea Statelor Unite din acest tratat, în 2018, Iranul a ignorat un număr tot mai mare dintre angajamentele sale. Ţara a lansat un program de îmbogăţire a uraniului. A început să-l producă sub formă metalică, exploatează centrifuge mai rapide şi stochează mult mai mult uraniu decât s-a convenit în acord.