Angajatorii riscă ani grei de închisoare. Schimbare uluitoare pe piața muncii. Vor plăti scump

Angajatorii riscă ani grei de închisoare. Schimbare uluitoare pe piața muncii. Vor plăti scumpsursa: arhivă EVZ

Condamnarea penală pentru angajatorii care nu plătesc contribuțiile către stat ar putea să revină în Codul Penal, după ce a fost scoasă în anul 2015.

Angajatorii care refuză să-și onoreze obligațiile fiscale către stat, sub formă de contribuții de asigurări sociale (CAS) contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) vor avea mari probleme legale. Și asta pentru că această infracțiune va fi considerată, din nou, evaziune fiscală și va putea fi pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani, potrivit unui proiect de OUG.

Vor fi probleme foarte mari pentru angajatorii care nu plătesc contribuțiile sociale

Proiectul de act normativ, care a fost inițiat de Ministerul Finanțelor, vrea să introducă următoarele fapte în Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale:

reținerea și neplata impozitelor și/sau a contribuțiilor obligatorii în termen de 60 de zile de la scadență; încasarea și neplata acestor taxe; nereținerea sau neîncasarea acestor taxe salariale. Sancțiunile pentru aceste fapte ar urma să fie amendă penală sau închisoarea de la unu la cinci ani.

Fapta fusese scoasă din Codul Penal în anul 2015, după o decizie luată de Curtea Constituțională a României

Incriminarea acestor fapte a fost eliminată în 2015, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că prevederea cu privire la reținerea taxelor și a contribuțiilor de către angajatori din Legea evaziunii fiscale este neconstituțională. Mai exact, Curtea a constatat că legea nu definește noțiunea de „impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, astfel că norma care incriminează infracțiunea de evaziune fiscală nu întrunește condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalități, conform siteului avocatnet.ro.

Guvernul încearcă acum, prin proiectul de OUG pus în dezbatere publică, o reglementare mai precisă a evaziunii fiscale pe care o pot săvârși angajatorii.

Proiectul de act normativ prevede și situațiile în care angajatori pot scăpa de închisoare:

dacă prejudiciul este de până în 50.000 euro și este acoperit, angajatorul scapă doar cu amendă; dacă, în cursul urmării penale sau al judecății, prejudiciul de până în 100.000 euro este plătit integral, angajatorul scapă doar cu amendă; dacă, în cursul urmării penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri definitive, prejudiciul, căruia i se aplică o creștere de 20% la baza de calcul și i se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește. Cele trei condiții au fost introduse în aprilie prin Legea 55/2021, care a oferit posibilitatea evazioniștilor să scape de închisoare dacă acoperă prejudiciul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News