Birocrație aberantă pentru toți angajații. Mai multe hârtii de completat decât în comunism

Birocrație / Sursa: Arhiva EVZ

Noi obligații vor trebui să fie respectate de angajații din România, după ce parlamentarii au votat săptămâna trecută reintroducerea obligației pentru microîntreprinderi de a avea condică de prezență sau pontaj și fișa postului pentru angajați. În acest sens, fostul ministru al muncii, Raluca Turcan a precizat că statul nu vrea să renunțe la birocrație.

Parlamentarii au decis să nu renunțe la birocrație și au votat în acest sens o lege ce îi obligă pe angajații din microîntreprinderi să respecte niște obligații, ce au fost reintroduse.

Astfel, toţi angajaţii din microîntreprinderile din România vor avea condică de prezenţă şi vor fi obligaţi să semneze fişa postului.

În acest sens, Camera deputaților a votat cu 230 de voturi pentru, respingerea Ordonanței de urgență 37/2021, care prevedea eliminarea acestor obligaţii pentru microîntreprinderi. Ordonanța a fost introdusă în timpul fostului ministru al muncii, Raluca Turcan, care a comentat decizia parlamentarilor.

„Din păcate, Camera Deputaților a zis NU DEBIROCRATIZĂRII relațiilor de muncă pentru IMM-uri! Astfel:

  • Specificarea atribuțiilor postului se putea face și verbal, dar și prin întocmirea fișei postului. Pentru asigurarea flexibilității relațiilor de muncă, la solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul era obligat să-i comunice în scris fișa postului, cu specificarea atribuțiilor postului.
  • Angajatorului cu până la nouă salariați i se acorda posibilitatea să ţină evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare angajat, în condiţiile stabilite cu aceștia prin acord scris.
  • Pentru debirocratizare și simplificarea procedurilor în domeniul resurselor umane, propuneam eliminarea obligației de întocmire a Regulamentul intern de către aceste microîntreprinderi”, a precizat pe rețelele de socializare Raluca Turcan.

Birocrația din România pune în pericol mai multe proiecte de investiții

România nu a renunțat nici în prezent la birocrație și preferă să folosească un sistem ce, de cele mai multe ori, crează probleme. Spre exemplu, România riscă să rateze unul dintre cele mai importante obiective pe energie regenerabilă, asumate prin PNRR. Cauza ar fi birocrația din instituțiile statului.

În acest sens, un documente din luna iulie, elaborat la nivelul Ministerului Energiei, avertiza că România riscă să piardă banii europeni pentru construcția de noi capacități de producție a energiei regenerabile, cu putere cumulată de 950 MW. Astfel, din cauza birocrației, termenul de implementare a proiectelor ar putea fi ratat. Acesta este de doar doi ani, considerat a fi prea scurt.

Nici la nivel european lucrurile nu stau mai bine. Există numeroase proiecte pentru a scăpa de dependența Rusiei, dar pentru a accelera totul este nevoie de eliminarea birocrației uriașe.

„Există o singură modalitate pentru a accelera furnizarea de electricitate în sistem. Urgentarea procedurilor de autorizare“, a spus în luna mai Henrik Andersen, directorul general de la Vestas Wind Systems A/S, cel mai mare producător mondial de turbine eoliene.