Angajații BNM care l-au ajutat pe Ilan Șor, suspendați

Angajații BNM care l-au ajutat pe Ilan Șor, suspendați Sursa foto: BNM

Doi angajați ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM), acuzați că l-au ajutat pe Ilan Șor în afacerea „furtul miliardului”, au fost suspendați.

Doi angajații ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Ropot și Ruslan Grate, implicați în dosarul de fraudă bancară „Furtul Miliardului”, au fost suspendați din serviciu.

Reputația BNM, cel mai important lucru

Șefa Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a declarat că „principiul reputației este de mare importanță”, potrivit Deschide.md, .

„Legea este astfel structurată încât să nu aștepți hotărârea definitivă a instanței, iar din momentul în care o persoană se implică într-un dosar, mai ales cu o ocazie atât de cunoscută, trebuie înlăturată, sau la cel putin contractul trebuie suspendat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și da, asta este permis și în Republica Moldova, și l-am aplicat. Acest lucru nu se întâmplă în nicio instituție: să ai un angajat care este inculpat într-un proces împotriva instituției, iar acel angajat mai are acces la instituție”, a spus guvernatoarea BNM.

Anca Dragu

Anca Dragu, guvernatorul BNM. Sursa foto: BNM

„Măsuri care ar fi trebuit luate mai devreme”

Iar deputatul Radu Marian a menționat cu această ocazie că „reputația și integritatea BNM, precum și independența acesteia, trebuie protejate”.

„Îmi amintesc cum fostul șef al BNM a spus la ședințele parlamentare din 21 decembrie 2023 că este imposibil să le scoți. Și acum nu-mi vine să cred cum fostul șef a permis un asemenea risc reputațional și nu a înțeles cât de gravă era problema”, a adăugat deputatul.

Potrivit Ancăi Dragu, astfel de măsuri ar fi trebuit luate mai devreme „pentru a asigura încrederea în sistemul bancar”.

De ce sunt acuzați cei doi angajați ai BNM

Ilan Șor, Republica Moldova, Partidul Șansă

Ilan Șor. Sursa foto: Arhiva EvZ

Reamintim că mai mulți angajați ai BNM sunt acuzați că l-au „protejat” pe oligarhul fugar Ilan Șor în timpul tranzacțiilor care au dus la insolvența celor trei mari bănci din Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

La acea vreme, Ruslan Grate, care conducea Biroul de Control Bancar și Monitorizare a Activităților de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și Finanțarea Terorismului, a reprezentat BNM în instanță și a depus mărturie în favoarea lui Șor.

Ulterior, Ruslan Grate a rămas la Banca Națională ca expert consultant în departamentul de sisteme de plată.

iar Ion Ropot a fost administrator la Banca de Economii și a lucrat ulterior la BNM, ca șef al departamentului de rezoluție bancară. Acesta, împreună cu Viorel Birca, fostul șef interimar al Băncii de Economii, este acuzat că ar fi deturnat 10 milioane USD și 8 milioane EUR din plasamente interbancare furnizate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii.