„Pur şi simplu această situaţie trenează de două luni, adică ori lucrează pe gratis oamenii, ori nu au oameni angajaţi în birouri”, s-a plâns deputatul UDMR Marton Arpad, în şedinţa Biroului Permanent din 20 februarie.

Controversa pleacă de la art.301 din Codul Penal, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru (…) o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Parchetul pasează mingea

Ministerul Public nu le-a spus parlamentarilor dacă angajarea foştilor colaboratori este conflict de interese, ci a răspuns vag că „nicio precauţie nu poate fi apreciată ca excesivă”. Parchetul a lăsat de înţeles că Parlamentul trebuie să clarifice articolul buclucaş.

Deputaţii s-au mai plâns că articolul 301 din Codul Penal „este absurd”. „Ne încăpăţânăm să o lăsăm aşa, nu reuşim să dăm o interpretare corectă”, a spus Marton Arpad.