Angajări fără concurs la CSM. Cum intenționează Guvernul să ocolească prevederile din Codul Muncii
- Ionel Sclavone
- 20 septembrie 2022, 22:58
Guvernul ocolește prevederile Codului Muncii, conform cărora orice angajare în sistemul public se face prin concurs, pentru a permite încadrarea a 165 de persoane în cadrul CSM. În acest sens a fost elaborată, de către Ministerul Muncii, în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de ordonanță de urgență. Actul normativ va permite unui număr de 165 de experți juriști, în prezent angajați temporar, să ocupe tot atâtea posturi pentru o perioadă nedeterminată, Fiecare dintre cei angajați va beneficia și de un salariu de peste 10.000 de lei lunar.
În condițiile în care premierul Nicolae Ciucă a anunțat că angajările la stat vor fi înghețate, la CSM urmează să fie angajați un număr de 165 de experți juriști. În fapt, cei 165 de experți sunt deja angajați în cadrul CSM, pe un proiect, dar pentru o perioadă temporară, care se încheie pe 1 octombrie.
Este vorba despre proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanțe judecătorești”. Acesta urmărește identificarea şi dezvoltarea pârghiilor și mecanismelor necesare pentru reducerea duratei proceselor, îmbunătățirea ratei de soluționare a cauzelor și scăderea duratei de soluționare.
Pentru implementarea proiectului au fost selectate 19 instanțe pilot în care cei 165 de experți au fost angajați ca asistenți ai judecătorilor, până pe 1 octombrie 2022.
Acum, se dorește angajarea celor 165 de experți permanent și, în acest sens, a fost inițiat un proiect de ordonanță de urgență. Autori sunt Ministerul Muncii și Consiliul Superior al Magistraturii. Cei 165 de experți vor fi preluați în statul de funcții al CSM. Ei vor primi un salariu de peste 10.000 de lei în fiecare lună.
Contextul angajării celor 165 de experți
Prin Hotărârea de Guvern nr. 436/2022 s-a aprobat Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022 – 2025 și Planul de acțiune aferent acesteia. Documentul menționează inclusiv înființarea posturilor de asistent al judecătorului. În acest moment, însă, aceste aspecte nu au fost reglementate prin nici un alt act normativ.
Practic nu există cadrul legislativ care să reglementeze aceste funcții, însă până la elaborarea acestuia, CSM vrea să-i angajeze pe cei 165 de experți.
„Până la reglementarea statutului asistentului judecătorului, în lipsa unor măsuri legislative care să permită continuarea raporturilor contractuale ale persoanelor care au exercitat, pe durata derulării proiectului, atribuțiile preconizate pentru această categorie de personal, experiența acumulată ar fi în mod evident pierdută, resursele financiare și umane implicate în formarea acestor persoane fiind irosite”, se spune în nota de fundamentare ordonanței de urgență.
Codul Muncii va fi ocolit
Angajarea celor 165 de experți nu se va face conform legii, prin concurs ori prin examen. Pur și simplu, contractele vor fi prelungite, de la 1 octombrie pe o perioadă nedeterminată. Pentru aceasta s-a acordat o derogare de la prevederile articolului 30 din Codul Muncii:
„(1) Încadrarea salariaţilor la instituţiile şi autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz. (2) Posturile vacante existente în statul de funcţii vor fi scoase la concurs, în raport cu necesităţile fiecărei unităţi prevăzute la alin. (1). (3) În cazul în care la concursul organizat în vederea ocupării unui post vacant nu s-au prezentat mai mulţi candidaţi, încadrarea în munca se face prin examen”.
Practic, se crează un precedent prin care, în baza unei astfel de derogări, orice instituție publică va putea angaja fără concurs, funcționari sau personal contractual. Până în prezent, o astfel de derogare nu a mai fost dată și în toate situațiile au fost organizate concursuri. Chiar și atunci când se dorea transformarea unui post temporar într-un permanent, pentru funcționarul care îl ocupa.
Pe 16 iunie, Guvernul a aprobat, tot prin ordonanță de urgență, suspendarea concursurilor și examenelor de ocupare ale posturilor vacante din instituțiile publice. Ordonanța prevedea o serie de excepții, pentru„ cazuri temeinic justificate”, după cum relatează Fanatik.