Mai multe persoane au fost rănite în atacul produs la o zi după manifestațiile din Turcia, din cauza intervenției militare a Rusiei în Siria.

„Nu uitați de Alep!”

Ambasadorul rus Andrei Karlov își începuse cariera diplomatică în 1976 și se afla în Turcia din 2013.

Karlov a fost transportat de urgență la spital, dar a decedat la scurt timp.

Diplomatul ținea un discurs la vernisajul expoziției cu tema „Rusia, văzută de turci”, când a fost împușcat în spate de un individ înarmat.

În înregistrarea video difuzată de posturile de televiziune, se observă un bărbat, îmbrăcat elegant, la costum și cravată, care ținea un pistol deasupra capului și striga: „Nu uitați de Alep, nu uitați de Siria! Noi murim în Alep, voi muriți aici!”, după care a folosit expresia islamică „Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare).

În timp ce în stradă au avut loc, zilele trecute, proteste, la nivel politic guvernele turc și rus au discutat pentru încetarea focului în Alep.

Primele informații arătau că atacatorul ar fi pătruns în galeria de artă, folosind o legitimație de polițist. Forțele speciale au sosit rapid la fața locului și bărbatul respectiv a fost eliminat.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a convocat, aseară, o reuniune a serviciilor de securitate, iar SUA au condamnat ferm atacul terorist.

Reacții rapide

Rusia a calificat uciderea ambasadorului său drept atac terorist şi ridică problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova. „Ne aflăm în legătură permanentă cu autorităţile turce, de la care am primit asigurări că va fi desfășurată o anchetă minuțioasă multilaterală. Ucigaşii vor fi pedepsiţi”, a spus ea.

„Con damnăm atacul armat împotriva ambasadorului rus în Turcia. Nu poate exista nicio justificare pentru un atac comis împotriva unui diplomat sau a unui ambasador”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, care a adăugat: „Sperăm că vinovatul va fi adus în faţa justiţiei”.

Turcia a dezminţit, ieri, că ar exista o „înţelegere” secretă cu Rusia privind viitorul Siriei. În ultimele luni, au apărut speculații privind o înțelegere între cele două țări, alimentate de tăcerea Turciei, în timp ce Rusia ajută regimul sirian să recucerească oraşul Alep de sub controlul rebelilor.