Criticul de film Andrei Gorzo îşi lansează mâine, de la 18.00, la Librăria Cărtureşti, volumul „Bunul, răul şi urâtul în cinema”, editat la Polirom, într-o nouă colecţie, numită „Cinema”.
Cartea sa de debut e o colecţie de de cronici şi eseuri pe teme cinematografice apărute în perioada 2005-2009, în publicaţii precum „Dilema Veche” sau „Lettre Internationale”.
„Cum funcţionează filmele? Dacă le vezi aşa cum trebuie – adică la cinema, fără întreruperi –, filmele ţi se întâmplă. Întâmplările din ele rămân întipărite în programul zilei tale, undeva între celelalte întâmplări pe care le-ai trăit şi cele pe care le vei visa la noapte. Nici cărţile (care necesită operaţia de transformare a cuvintelor în imagini şi întâmplări), nici teatrul (unde ţi-e mai greu să pierzi conştiinţa civilizatoare a faptului că urmăreşti un joc), nici muzica pop (extrem de puternică, dar fără bonusul acela al puterii conţinute în fapte, întâmplări şi personaje; şi apoi, filmele conţin şi muzică), nici măcar evenimentele sportive (din nou, elementul acela de joc, care nu dispare cu totul, oricât de mare ar fi investiţia ta emoţională) nu ţi se întâmplă în felul ăsta, la intensitatea asta. Poate că şi de-aici vine vorba că oricine e critic de film: cine să ştie mai bine ca tine ce ţi s-a întâmplat?“, argumentează criticul.
Andrei Gorzo este asistent universitar, doctorand al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT.
În aceeași colecție se lansează astăzi, de la ora 18.00, la Teatrul Act, și o nouă carte semnată de criticul Alex. Leo Șerban, „4 decenii, 3 luni și 2 săptămâni cu filmul românesc”. Invitații Luminița Gheorghiu, Răzvan Rădulescu și Andrei Ujică vor vorbi despre cinema-ul autohton, iar actrița Maria Dinulescu va citi fragmente din volum.