ANDREI CRĂCIUN: Povestea porcului

ANDREI CRĂCIUN: Povestea porcului

În demenţa generală şi bine întreţinută a gripei mexicane (porcine), o poveste vine să se aşeze ca un zâmbet pe chipul nostru de postmoderni crispaţi. Un „reporting” al lui Golnar Motevalli pentru Reuters, preluat de ziarele din lumea întreagă şi ignorat, pe nedrept, în talk-show-uri.

Se întâmplă în Afganistan: singurul porc din ţara musulmană a fost băgat în carantină, „în căsuţa lui de iarnă”. Vizitatorii grădinii zoologice din Kabul sunt speriaţi de gândul că râmătorul (destul de slab şi deloc apetisant) i-ar putea molipsi cu temutul virus care a dus la noua isterie mondială.

Nemulţumiţi cu izolarea porcului, nişte afgani radicali au cerut chiar împuşcarea sa, „pentru mai multă siguranţă”. Atmosfera din grădina zoologică e dezolantă, fiindcă porcul era vedeta sa incontestabilă. Trăia într-un ţarc alături de o capră, care şi-a pierdut toată buna-dispoziţie, căzând pradă unei depresii crunte. Între Kabul şi Mexic, epicentrul epidemiei de gripă porcină, nu sunt zboruri directe, însă cocktailul fabulos de ignoranţă şi violenţă nu ţine cont de graniţe şi n-are nevoie de culoare de zbor. „Când văd porcul, vizitatorii se sperie”, se justifică Aziz Gul Saqib, directorul instituţiei, în faţa reporterului Reuters.

Grădina zoologică din Kabul are propriul istoric al relaţiilor tumultuoase între oaspeţi şi animale. Cel mai faimos locatar al ei, Marjan, un leu superb, a murit în 2002, de bătrâneţe, după ce fusese şi victima unui atentat odios. Marjan a plătit scump fiindcă a servit la un prânz un mujahedin rătăcit prin zoo la vânătoare de căprioare. Fratele luptătorului l-a atacat a doua zi cu o grenadă. În urma atacului, leul a ieşit destul de şifonat: a rămas orb, i-au căzut dinţii şi şi-a pierdut din mândreţea coamei.

Iepurii nu s-au simţit nici ei prea bine, căzând adesea pradă răpirilor practicate de mujahedini, iar singurul elefant a fost împuşcat mortal. Porcul solitar din Afganistan a fost mereu ocrotit, fiind un dar preţios făcut de guvernul Chinei, în urmă cu nouă ani. Avea şi o pereche care, mai puţin norocoasă, a sfârşit în ghearele (şi stomacul) unui urs brun.

Porcul din Afganistan n-ar fi ajuns curiozitatea săptămânii pe fluxurile agenţiilor de ştiri dacă nu ar fi existat şi un om care să-l imortalizeze. Întâmplător, acesta este un excelent fotoreporter român care lucrează pentru Reuters: Radu Sigheti. Poza în care porcul dă vesel din coadă înspre un grup de bărbaţi în port islamic, care se holbează la el ca la un OZN, a fost făcută pe 6 decembrie 2002. Radu Sigheti a stat atunci 22 de zile în Afganistan şi a fost fascinat de Kabul. La zoo s-a dus special pentru a poza porcul, o atracţie despre care localnicii i-au vorbit entuziast. Sau dintr-o combinaţie obligatorie pentru un ziarist: intuiţie şi curiozitate.

Povestea inocentului porc din Afganistan (una fără morală) e mai mult decât un banc trist şi adevărat. Este concluzia lumii noastre globalizate, amuzantă, stupidă şi, categoric, foarte îngrijorătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News