Andrei Baciu, numit președinte al CNAS. Promite un mediu mai uman pentru pacienți

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Andrei Baciu, numit președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății promite un mediu mai sănătos, mai uman, pentru toţi pacienţii din România.

Andrei Baciu a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acesta a transmis, joi,  că după mai bine de 3 ani şi jumătate la Ministerul Sănătăţii ca secretar de stat şi o implicare de un an şi jumătate în conducerea CNCAV, se bucură să înceapă un nou drum.

Baciu a fost la conducerea CNCAV

Liberalul a remarcat că România are nevoie de o societate în care sănătatea nu e doar o prioritate, ci „o realitate împlinită". Fost secretar de Stat în Ministerului Sănătăţii, acesta a avut de gestionat în mandatul său criza pandemică.

”După mai bine de 3 ani şi jumătate în inima Ministerului Sănătăţii ca secretar de stat şi o implicare de un an şi jumătate în conducerea CNCAV, am ales să păşesc pe un nou drum. Toată această perioadă care a fost dominată de un eveniment pe care (sper să) nu-l întâlneşti decât o dată în viaţă, o pandemie care a afectat întreaga planetă, mi-a oferit o experienţă inestimabilă. Din care am învăţat enorm. Atât profesional, ca medic, cât şi la nivel uman, personal. Toată această experienţă mă face încrezător că voi putea face lucruri bune pentru pacienţii din România şi din postura de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a scris Andrei Baciu pe Facebook.

El a precizat că a colaborat excelent cu foarte mulţi oameni din instituţiile statului, cu organizaţii neguvernamentale, cu mediul privat, dar şi cu organizaţii şi instituţii internaţional. În contextul pandemiei, ”un rol special şi dificil l-a avut şi mass-media", a mai comentat Andrei Baciu, care a mulțumit partidului său pentru susținere.

Ciolacu i-a cerut lui Rafila schimbarea conducerii CNAS

Decizia numirii liberalului vine după ce premierul i-a cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, într-o ședință de Guvern, să dispună reformarea CNAS și pe fondul izbucnirii unui scandal legat de o informație falsă privind obligativitatea vaccinării, inclusiv la copii. La momentul declarației lui Ciolacu, surse politice au avansat ideea că schimbarea va începe cu o nouă conducere. CNAS era condusă de Adela Cojan, apropiată de liberali.

Marcel Cioacu, Alexandru Rafila, PSD

La începutul lunii august, premierul în funcție Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Sănătăţii să gândească ”schimbări profunde” la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Premierul a remarcat că „este nevoie de o structură nouă şi, mai ales de un nou mod de lucru, bazat pe eficienţă şi responsabilitate faţă de banii contribuabililor”.

Atunci, ministrul Rafila a vorbit despre înființarea unui mediu concurențial, care ar putea duce la îmbunătățirea servicilor medicale:

„Da, trebuie să discutăm despre modul de organizare a serviciilor sau de decontare a serviciilor şi opinia mea este că întotdeauna concurenţa este binevenită. De exemplu, în Israel există patru case de asigurări de sănătate, toate sunt publice, nu sunt case private. O astfel de situaţie concurenţială poate duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale”.