Ancuța Călin, medic de familie: „Va mai curge multă apă pe Dâmbovița până dispar cardurile de sănătate!”

Ancuța Călin, medic de familie: „Va mai curge multă apă pe Dâmbovița până dispar cardurile de sănătate!”

După ce Ministerul de Interne a publicat proiectul de lege privind introducerea cărții electronice de identitate, care va asigura și funcționalitatea cardului de sănătate, s-a iscat un adevărat vârtej al declarațiilor pro și contra. În lipsa informațiilor referitoare la modul concret în care se va proceda, mesajul a născut confuzie, dar a atins și o problemă delicată, cea a confi dențialității datelor medicale

Ancuța Călin, medic de familie, ne-a spus privitor la confidențialitatea datelor medicale că, în opinia ei, nu va fi vreo problemă. „Va funcționa ca și cardul de sănătate. Așa va fi și în cazul cărții de identitate - nu o văd decât cei care au acces la program. În cazul nostru, numai cadrele medicale vor putea accesa informațiile. Pe cadrele medicale normale, nu le interesează decât părticica lor. Ce treabă să aibă un medic onest cu secretele medicale ale pacienților?”.

În ceea ce privește desființarea cardurilor de sănătate, Călin este de părere că „până dispar cardurile astea va mai curge multă apă pe Dâmbovița. Să nu vă închipuiți că Guvernul ăsta, care este pluripotent, plurivalent, va putea să facă minuni și să implementeze de mâine sistemul.”

Președintele APCR este împotriva desființării cardurilor

Președintele Alianței Pacien ților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, afirmă că este împotriva desființării cardului de sănătate.

„Clar, noi suntem împotriva desființării acestui card. Lipsa acestui card ne va pune din nou pe drumuri. Pacienții vor fi puși într-o continuă cursă după adeverințe, după una, alta. Pe deasupra, cine va răspunde de sacul de bani care a fost investit pentru acest program și aruncat ulterior pe apa sâmbetei?”, a declarat Irimia.

Un lucru care va îmbunătăți viața cetățenilor

Numit vineri președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marian Burcea a declarat: „Sistemul cardului național de sănătate a făcut multe economii și a evitat multe nereguli. Acest card atestă prezența pacientului la medic, la furnizorii de servicii, în timp real. Inserarea lui în cartea de identitate electronică va dura ceva timp”, a spus noul președinte al CNAS. Marian Burcea a mai adăugat că în programul de guvernare „sunt prevăzute multe lucruri pentru a îmbunătăți viața cetățenilor”.

Prevederea e veche de 10 ani

Directorul general Radu Țibichi, care a asigurat interimatul conducerii CNAS, a afirmat că înlocuirea cardului de sănătate cu cartea electronică de identitate se va face treptat. Mai mult ca sigur, vor funcționa mult timp în paralel.

„Cardul de sănatate nu va fi eliminat, este din nou un mesaj cu iz apocaliptic. Din anul 2006, de când avem Legea sănătății, la capitolul Cardul de sănătate, Titlul IX, se explică înlocuirea cardului de sănătate odată cu apariția noilor cărți de identitate. Așadar, prevederea nu este nicio bombă”, a spus Țibichi.

Actul va avea unul sau două cipuri

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, „la momentul 2014 nu s-a putut merge pe un document unificat din motive tehnice, de aceea s-a prevăzut că undeva, în viitor, se va face acest lucru. Nu știu să vă spun dacă va fi în același cip cu datele personale pe buletin sau dacă vor fi două cipuri în același suport de plastic. Actualul card național de sănătate este oricum valabil cinci ani și din 2018 trebuie să fie retipărit, așa că totul este într-o logică normală”, a conchis Costache.

Ne puteți urmări și pe Google News