Evenimentul Zilei > Justitie > Anchetator, pentru EVZ: „La Universitățile din Craiova și Reșița, corupția era un fenomen generalizat”
Anchetator, pentru EVZ: „La Universitățile din Craiova și Reșița, corupția era un fenomen generalizat”

Anchetator, pentru EVZ: „La Universitățile din Craiova și Reșița, corupția era un fenomen generalizat”

Doi profesori de la Universitatea „Eftimie Murgu”, din Reșița, au fost arestați. Alți trei sunt cercetați sub control judiciar. Mita: 300 de lei restanța, 300 de euro lucrarea de disertație

Timp de un an și jumătate a fost documentată ancheta care a condus la „spargerea bubei” de la Universitatea „Eftimie Murgu”, din Reşiţa, județul Caraș Severin.

Oficiali din cadrul anchetei au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că au fost strânse probe care arată cum s-a dat mită atât la examenele din iarna anului trecut, cât și la cele din vară, la sesiunea de promovare a restanțelor. „Meritul este al agentului sub acoperire. De-a lungul anchetei s-a putut observa că darea și luarea de mită devenise un fenomen generalizat, ca și în cazul de la Universitatea din Craiova”, ne-a explicat un om al legii.

Pe lista anchetatorilor se află chiar președintele Senatului Universitar, Marian Mihăilă, cel care conducea instituția de învățământ alături de Doina Frunzăverde, soţia președintelui CJ Caraș – Severin, Sorin Frunzăverde. Mihăilă este cercetat sub control judiciar. Fost ofițer al Serviciului de Informații Externe (SIE), Mihăilă a fost condamnat, în anul 2013, la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru corupție, în cazul devalizării Moldomin, societatea care exploata a doua mină de cupru a României.

Tot sub control judiciar sunt cercetați lectorul universitar Mihai Vișan și asistentul universitar Ruxana Ghiță. Toți trei sunt acuzați de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Conferențiarul „iubăreț” a fost reținut

Cei reținuți sunt conferenţiarul universitar Florinel Ionel Franţ (foto ) – pentru trafic de influență în formă continuată și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual – și conferenţiarul universitar Irina Oriol – pentru trafic de influenţă în formă continuată. Magistrații Tribunalului București au decis, aseară, să-i aresteze preventiv pe inculpații Florinel Ionel Franț și Irina Oriol, pentru o perioadă de 30 de zile.


FOTO: Florinel Ionel FranţAncheta în acest caz este coordonată de procuroarea Denisa Cristodor, care anchetează și cazul de la Facultatea de Medicină din Craiova. În „Cetatea Băniei”, cinci profesori sunt acuzaţi că au cerut de la studenţi sume cuprinse între 50 şi 100 de euro, în schimbul promovării examenelor.

Mită în parfum

Parchetul General a transmis că, în cursul zilei de joi, i-a fost organizat un flagrant cadrului didactic Irina Oriol care a fost depistată cu suma de 300 lei și un parfum – în valoare de 194 de lei – bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de profesoară. În schimbul banilor, profesoara a promis că va interveni pe lângă un alt cadru didactic – examinator – pentru ca „studenta” să ia un examen picat anterior. Irina Oriol s-a ținut și de cuvânt și i-a dictat mituitoarei subiectele pentru examenul ce urma să fie susținut a doua zi.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: