Ancheta scandalului Trump-Rusia continuă. Spioni și consilieri pe securitate națională, implicați

Ancheta scandalului Trump-Rusia continuă. Spioni și consilieri pe securitate națională, implicați

Cel mai recent rechizitoriu al consilierului John Durham a creat furori la Washington, deoarece ancheta asupra scandalului de coluziune rusă a scos la iveală noi legături cu campania Clinton. Rechizitoriul lui Igor Danchenko dezvăluie consilieri apropiați ai lui Hillary Clinton, care ar fi adus acuzații false în dosarul Steele.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai interesante elemente a fost rolul Brookings Institution, care a încercat să creeze un fals scandal de coluziune. Pe 28 iulie, fostul director CIA, John Brennan, l-a informat pe președintele Barack Obama despre presupusul „plan” al lui Hillary Clinton de a lega Donald Trump de Rusia ca „un mijloc de a distrage atenția publicului de la utilizarea de către ea a unui server de e-mail privat”. 

Notele afirmă că planul de a inventa o narațiune a fost „aprobat de Hillary Clinton, venind ca o propunere din partea unuia dintre consilierii ei pe politică externă pentru a-l denigra pe Donald Trump, stârnind un scandal în care se pretindea intervenția serviciilor de informații din Rusia”. Asta s-a întâmplat cu trei zile înainte de începerea anchetei.

Brookings a jucat un rol important în promovarea acestei povești, angajând o varietate de experți care au populat apoi instituțiile media, precum MSNBC și CNN, declarând că Trump a fost implicat într-o serie de acțiuni dubioase. Din acest grup a făcut parte Susan Hennessey (acum consilier pentru securitate națională în Administrația Biden), Ben Wittes (care l-a apărat pe James Comey în scurgerea informațiilor de la FBI) ​​și Norm Eisen (care a fost implicat în demiterea lui Trump). 

Cel mai recent inculpat, Danchenko, a lucrat la Brookings. El s-a dovedit a fi sursa cheie pentru Christopher Steele, iar mai târziu a recunoscut în fața celor de la FBI că informațiile care i-au fost atribuite nu erau doar „nefondate”, ci, după ce au fost elaborate de Steele, erau de nerecunoscut. 

Un fost spion britanic implicat

Se pare că Danchenko i-a fost prezentat fostului spion britanic, Christopher Steele, de către angajata Brookings, Fiona Hill. Dacă acest nume pare familiar, Hill și-a asigurat o poziție în Consiliul Național de Securitate al președintelui Trump, iar mai târziu a devenit un pion important în demiterea acestuia. 

De asemenea, Steele a mărturisit la Londra că prietenul său și apoi președintele Brookings, Strobe Talbott, a fost implicat în briefing-uri și anchete privind acest dosar. Talbott este un fost diplomat al administrației Clinton și prieten cu familia Clinton, care a ocupat o poziție importantă sub Hillary Clinton. 

Chiar și atunci când a devenit clar că declarațiile făcute în cererile secrete FISA îl vizau pe asociatul lui Trump, Carter Page, tribunalul l-a ales pe David Kris, care a scris pentru Brookings’ LawFare. Brookings a fost privit mult timp ca fiind o organizație de cercetare a personalităților democratice și al cauzelor liberale. 

Cu excepția lui Danchenko, nu există nicio dovadă că oricare dintre aceste persoane legate de Brookings ar fi comis acte criminale sau sunt suspectate de astfel de acte de către Durham. Influența Brookings Institution asupra scandalului va rămâne o dovadă importantă având în vedere dezvăluirea făcută de Durham privind modul în care FBI a fost păcălit în această anchetă.

Ne puteți urmări și pe Google News