Ancheta la TVR in cazul "Spaga pentru Remes"

Ancheta la TVR in cazul "Spaga pentru Remes"

Comisia de etica ii va audia marti pe Rodica Culcer si pe ceilalti angajati implicati in difuzarea primului episod in Jurnalul de miercuri.

Comisia de etica ii va audia saptamana viitoare pe Rodica Culcer si pe redactorii implicati in difuzarea primului episod al serialului „Spaga pentru Remes”. Ieri a avut loc prima sedinta a comisiei, dupa sesizarea acesteia de catre presedintele TVR Alexandru Sassu. Seful TVR nu este singurul care a atras atentia comisiei. O alta sesizare a venit de la reporterul TVR acreditat la guvern, Marius Zamfir.

Pozitie prodifuzare

Potrivit unor surse din interiorul TVR, comisia a analizat punctele sensibile semnalate de Alexandru Sassu, dar si de presa, urmand ca audierile sa aiba loc saptamana viitoare. In fata comisiei vor aparea Rodica Culcer, Alexandru Costache, Alexandru Sassu si editorul de imagine al materialului difuzat de TVR.

Din informatiile EVZ, Comisia de etica a considerat ca decizia difuzarii a fost una corecta si ca discutiile sunt legate de forma in care au aparut informatiile pe TV. Horia Grusca, presedintele comisiei, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Reporterul de la guvern isi acuza colegii

Comisia de etica nu a fost sesizata doar de Alexandru Sassu. Si Marius Zamfir, redactor TVR acreditat pe guvern, a depus o sesizare la comisie. Zamfir isi explica decizia: „Mie mi s-a parut a fi o manipulare grosolana: in imagini nu apar nici bani, dialogurile sunt trunchiate. Mijloacele tehnice permit realizarea unor trucaje senzationale. Singura care poate sa-mi dea un raspuns avizat daca a fost sau nu o greseala difuzarea acestor imagini este Comisia de etica”. La intrebarea „Considerati ca au gresit colegii dv.”, Zamfir a raspuns scurt: „Comisia de etica va raspunde la aceasta intrebare”

Un telefon cu probleme

Potrivit altor informatii, Zamfir i-a cerut telefonic Cristinei Guseth, presedintele Freedom House, sa iasa cu o declaratie publica in favoarea lui Ioan Avram Muresan, unul dintre „actorii” filmului „Spaga pentru Remes”.

Marius Zamfir dezminte o astfel de intentie: „Nu exista nicio cerere de-a mea catre „Freedom House” in acest sens. Am avut, intr-adevar, o discutie, cu Cristina Guseth, daca reactioneaza cumva in acest scandal, in care am atins si tema respectarii dreptului la imagine a celor care apar in inregistrari. De aici si pana la a cere un punct de vedere care sa-l apere pe Ioan Avram Muresan e o distanta uriasa. Nu sunt eu in masura sa fac asa ceva si nici nu am motiv”.

Cristina Guseth a confirmat ca a avut o discutie cu Zamfir, dar nu a dat detalii despre continutul acesteia. „Am refuzat sa iau o pozitie publica in ceea ce priveste continutul casetei Remes-Muresan”, a spus ea.

Culcer il preseaza pe Sassu

Ieri, Rodica Culcer a incercat sa obtina un raspuns favorabil de la Alexandru Sassu in legatura cu difuzarea episodului 2 din „Spaga pentru Remes”. „Va rog sa reveniti asupra punctului dv. de vedere in care considerati ca „difuzarea nu este corecta, legala si oportuna”, se arata intr-un document catre seful TVR.

Culcer argumenta prin votul favorabil de pe site-ul TVR (unde, pana ieri, la ora 12.25, 93a din peste 3.700 de persoane s-au aratat pentru difuzarea casetei) si prin faptul ca imaginile au devenit deja publice, aparand pe alte canale media. Pana la inchiderea editiei, Sassu nu si-a exprimat un raspuns.

CENZURA

APADOR-CH cere demisia lui Sassu APADOR-CH protesteaza fata de decizia presedintelui TVR, Alexandru Sassu, de a interzice difuzarea pe post a celui de-al doilea episod al materialului despre fostul ministru al agriculturii si cere demisia sefului TVR. In opinia asociatiei, aceasta decizie inseamna „cenzura”, masura ce ar putea fi justificata numai daca ar fi vorba despre un „pericol real si demonstrabil la adresa sigurantei nationale, ceea ce, evident nu este cazul”.

APADOR-CH sustine ca este firesc ca politicienii „sa fie mai expusi decat oamenii obisnuiti si mai putin protejati decat acestia, pentru ca, prin hotararile pe care le iau, influenteaza viata a milioane de persoane”. Asociatia spune si ca „justitia este cea care va stabili daca si in ce masura cele trei persoane implicate au incalcat legea, cu respectarea prezumtiei de nevinovatie pe intreaga durata a procesului penal”. (Alexandra-Livia Dordea)

OPINII

„Continutul casetei este de interes public”

„Nu inteleg de ce doamna Culcer a dat curs notei lui Sassu. Nu era in termeni ultimativi. Sassu, oricum, nu are atributii editoriale. Faptul ca doamna Culcer nu a luat decizia stoparii transmisiei ea insasi si a explicat decizia prin nota lui Sassu e un lucru la fel de rau ca gestul lui Sassu, un presedinte-director general cu apartenente politice bine-cunoscute doamnei Culcer”. Cristian Tudor Popescu, presedinte CRP „Continutul casetei este, fara indoiala, de interes public. Nu ar trebui insa sa ne fie indiferent modul in care TVR a ajuns in posesia ei. Nu este totuna daca ea este rodul unui demers jurnalistic sau o „scurgere” cu agenda. Nu am cunostinta de existenta unui act administrativ expres care sa ceara oprirea de la difuzare a celei de-a doua parti. Asa ca nu stim daca exista un ordin ferm al conducerii TVR in acest sens sau doar imense presiuni.” Ioana Avadani, presedinte CJI

BOICOT GENERAL

Judecatorii nu vor in comisia de la Cotroceni

Sase asociatii profesionale ale magistratilor au lansat ieri un apel public prin care-i indeamna pe toti judecatorii din tara sa refuze sa faca parte din noua Comisie speciala de la Cotroceni care va analiza sesizarile privind infractiuni comise de membrii guvernului.

„Atributia Comisiei speciale este aceea de a intocmi un raport prin care se propune presedintelui Romaniei urmarirea penala sau clasarea sesizarii. (...) In masura in care comisia poate face doar propuneri, de care un reprezentant important al puterii executive, presedintele Romaniei, este suveran in a tine ori nu cont, este evident ca judecatorii ce compun aceasta comisie isi pierd atributul specific independentei lor. (...) In fapt, judecatorii devin instrumente politice intr-o lupta straina scopului si interesului puterii judecatoresti. (...) Ca urmare, chemam judecatorii si instantele romanesti sa raspunda negativ solicitarii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a se inscrie la concursul privind comisia ce va urma a fi constituita”, se arata in „Apelul pentru independenta judecatorilor” lansat ieri de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si sustinut de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor din raza Curtii de Apel Bacau, Asociatia Magistratilor Iasi, Asociatia „Themis” Constanta si Societatea pentru Justitie (SoJust).

CSM asteapta candidaturi

Decizia ca aceasta comisie sa fie alcatuita din cinci judecatori, propusi de CSM, a fost impusa de guvern prin Ordonanta de Urgenta din 4 octombrie, care a desfiintat vechea comisie, alcatuita din functionari publici. Aceasta manevra a dus la blocarea anchetelor in cazul a opt fosti si actuali ministri, asupra carora ar trebui sa se pronunte noua comisie, care nu exista inca, dar ar trebui sa functioneze incepand cu 4 noiembrie.

Guvernul ar fi trebuit sa ceara avizul CSM inainte de a adopta aceasta ordonanta, dar nu a facut-o. Pusi in fata faptului implinit, membrii consiliului au inventat joi o procedura prin care sa alcatuiasca comisia de la Cotroceni, in conditiile in care nu au cum sa-i oblige in niciun fel pe judecatori sa faca parte din acest organism.

Prin urmare, CSM i-a invitat pe toti judecatorii din tara specializati in drept penal, cu exceptia celor de la Curtea Suprema, ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa-si depuna candidaturile pentru a face parte din comisie.

Comisia, amenintata de blocaj

Candidatii ar urma apoi sa fie intervievati de membrii Sectiei de judecatori a CSM, care sa selecteze, in final, cinci judecatori si sa-i propuna presedintelui Romaniei pentru a fi membrii comisiei care analizeaza dosarele ministrilor. In cazul in care nu vor exista judecatori care sa candideze la aceste functii, asa cum cer cele cinci asociatii profesionale ale magistratilor, procedura de alcatuire a comisiei de la Cotroceni va intra in blocaj. La fel se va intampla si cu anchetele care vizeaza ministri, blocate deja prin desfiintarea vechii comisii de catre guvern.

Semnatarii „Apelului pentru independenta judecatorilor” au precizat ca se pregatesc sa atace in instanta regulamentul de constituire a Comisiei speciale si ca vor cere Curtii Constitutionale, pe aceasta cale, sa constate ca implicarea judecatorilor intr-o astfel de comisie incalca Legea fundamentala. (Narcis Iordache)

Cititi si:

Palatele Remes-Ciorba-Muresan  

Stenograma "caltabosul" 

Cenzorul-sef al TVR (12 octombrie) 

"Mita pentru Remes", episodul II (12 octombrie) 

EDITORIALUL EVZ: Imparatul porcilor  

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News