Ancheta EMA în legătură cu efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca continuă, deși reprezentanții agenției au declarat că vaccinul este sigur și eficient.
Ancheta demarată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) cu privire la cazurile de tromboză apărute la persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca continuă. Deși oficialii Agenției au anunțat că vaccinul este sigur, cercetările continuă în acest caz.
Un grup de experţi se va reuni luni în cadrul anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la cazurile raportate de cheaguri de sânge la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca împotriva COVID-19. Cercetările continuă chiar dacă nu a fost dovedită o legătură între vaccin și cazurile de tromboză.
Comitetul de securitate al Agenţiei „continuă să evalueze cazurile semnalate”. În acest context, EMA a convocat un grup ad-hoc de experţi pe 29 martie pentru o analiză suplimentară asupa evaluării inițiale. Anunțul a fost făcut de autoritatea de reglementare europeană, prin intermediul unui comunicat de presă.
EMA a stabilit săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca este „sigur şi eficient şi nu este legat de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge. Cu toate acestea, Agenţia cu sediul la Amsterdam a declarat că nu poate exclude definitiv o legătură între vaccin şi cazurile rare de tulburări de coagulare.
EMA a convocat un grup de experți
Drept urmare, mai mulți experţi externi, în special în hematologie, medicină cardiovasculară şi neurologie, se vor reuni pentru a continua evaluarea. Aceștia vor dau un aviz pentru EMA „cu privire la aspecte precum un mecanism de acţiune plauzibil, posibili factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare necesare pentru a înţelege mai bine evenimentele observate şi riscul potenţial''.
„Rezultatele reuniunii experţilor, precum şi analiza mai aprofundată a cazurilor raportate vor contribui la evaluarea în curs”, se mai arată în comunicatul EMA.
Agenţia a precizat că recomandarea actualizată cu privire la această problemă va fi abordată la o reuniune plenară. Aceasta urmează să se desfășoare în perioada 6 - 9 aprilie.