Probleme pentru AstraZeneca. Vaccinul, prezentat mai eficient decât este de fapt

Probleme pentru AstraZeneca. Vaccinul, prezentat mai eficient decât este de faptSursa foto Dreamstime

Vaccinul produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford este supus unui nou ciclu de contestări

Comisia independentă de experți, care evaluează datele studiilor clinice din SUA, a informat într-o scrisoare adresată agențiilor guvernamentale și companiei farmaceutice că datele testelor clinice din SUA pe care AstraZeneca le-a prezentat public, cu câteva ore mai devreme, sunt „învechite și posibil înșelătoare”, prezentând vaccinul ca fiind mai eficient decât este de fapt.

În scrisoarea sa extrem de neobișnuită, comisia americană pentru verificarea datelor și a siguranței, din care fac parte statisticieni, specialiști în boli infecțioase și experți în probleme de etică, afirmă că „ratele de eficacitate a vaccinului pe care AstraZeneca a ales să le publice au fost cele mai favorabile, şi nu cele mai recente și cuprinzătoare”. Scrisoarea conchide că „astfel de decizii subminează încrederea publicului în procesul științific”. Șeful Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, dr. Anthony Fauci, a făcut afirmaţii pe un ton mai moderat, dar în aceeași direcție, în cadrul apariţiei sale la emisiunea Good Morning America, spunând că vaccinul AstraZeneca, "este, după toate probabilităţile, foarte bun", dar adăugând că" datele publicate de compania farmaceutică sunt probabil înșelătoare" și trebuie clarificate.

AstraZeneca, în comunicatul de presă de ieri, a subliniat că rezultatele pe care le-a anunțat provin din „analiza intermediară a datelor studiului clinic, care a avut loc înainte de 17 februarie”. Ea și-a apărat decizia de a le anunța, subliniind că „evaluarea inițială” a rezultatelor finale ale studiului clinic a fost similară. De asemenea, compania a promis că va publica o nouă analiză a datelor în termen de 48 de ore.

Potrivit unei surse bine informate, preocuparea comisiei de verificare a datelor și a siguranţei a fost dacă voluntarii care au participat la studiu au fost cazuri posibile sau cazuri confirmate. Companiei AstraZeneca i s-a cerut în două ocazii diferite, să determine în mod clar câți voluntari fuseseră infectați cu coronavirus. În schimb, compania a ales să publice rezultatele intermediare, fără a finaliza analiza solicitată, ceea ce probabil a favorizat imaginea vaccinului.

În România, 33.000 de programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca au fost anulate săptămâna trecută, iar peste 10.000 de cetățeni pur și simplu nu s-au prezentat. Centrul de vaccinare din Belgrad, Serbia, unde va fi administrat vaccinul, a rămas gol luni, iar un înalt oficial norvegian a spus că este posibil ca vaccinarea cu serul respectiv să nu mai fie reluată, deoarece cetățenii îl refuză.

Ne puteți urmări și pe Google News