Austria a lansat o anchetă cu privire la o tentativă a presupușilor oficiali guvernamentali pro-ruși de la Viena de a crea un serviciu de informații în 2018. Efortul nu a reușit. Unii susțin însă că, dacă ar fi devenit operațional, noul serviciu de spionaj din acest stat al Uniunii Europene s-ar fi aflat sub influența Rusiei.
Există întrebări dacă ministrul de externe al Austriei de la acea vreme, Karin Kneissl, era conștient de acest efort, care pare să fi apărut în cadrul ministerului său. Presupusul efort de a crea o nouă agenție de informații în Austria a avut loc în timpul guvernului cancelarului Sebastian Kurz, un politician conservator aparținând Partidului Popular Austriac (ÖVP), de centru-dreapta.
Nereușind să obțină o majoritate în parlament la alegerile naționale din 2017, ÖVP a lui Kurz a format un guvern printr-o coaliție cu Partidul Libertății din Austria (FPÖ), o alianță populistă de dreapta, formată din euro-sceptici, militanți anti-imigrație și critici puternici ai Islamului. Alăturându-se coaliției de guvernare a lui Kurz, FPÖ a reușit să-l instaleze pe Kneissl ca ministru de externe al Austriei.
Anchetă în Austria. Influența Moscovei
Deși anterior a fost un susținător al ÖVP, Kneissl a lucrat îndeaproape cu FPÖ – deși nu i s-a alăturat oficial – în perioada premergătoare alegerilor naționale din 2017. Înainte de asta, ea a petrecut aproape un deceniu la Ministerul de Externe al Austriei, unde a putut să-și folosească cunoștințele de engleză, franceză, spaniolă și arabă (și-a petrecut o mare parte din copilărie în Iordania, unde tatăl ei a lucrat ca pilot).
Chiar înainte de a conduce Ministerul Afacerilor Externe, Kneissl au fost considerată de criticii ei ca fiind apropiată de Kremlin. La nunta ei din 2018, pe lista invitaților se afla și președintele rus, Vladimir Putin. Kneissl a demisionat din funcția sa de ministru în vara anului 2019. De atunci, ea a scris pentru canalul de televiziune Russia Today, finanțat de Kremlin, și a ocupat un post în consiliul de administrație al companiei energetice Rosneft, cu sediul central la Moscova, potrivit IntelNews.