Evenimentul Zilei > Actualitate > Anchetă EVZ. Proba antidrog a unui șofer a ieșit pozitivă la UPU Cluj și negativă la IML Cluj
Anchetă EVZ. Proba antidrog a unui șofer a ieșit pozitivă la UPU Cluj și negativă la IML Cluj

Anchetă EVZ. Proba antidrog a unui șofer a ieșit pozitivă la UPU Cluj și negativă la IML Cluj

O anchetă internă va fi demarată la UPU Cluj, unitate medicală aflată în subordinea Spitalului Clinic Județean Cluj, pentru a se afla ce anume s-a întâmplat în legătură cu probele de sânge și de urină recoltate de la Ștefan Cârje, un șofer care a condus imprundent și a comis un grav accident de circulație, în urma căruia prietena lui și-a pierdut viața.

Directorul Spitalului Județean Cluj, Petru Șușcă a declarat pentru Evenimentul Zilei că va declanșa o anchetă internă pentru a afla cum este posibil ca un aparat de la UPU Cluj, a indicat în urina șoferului, urme de cannabis, iar a doua zi, la Institutul de Medicină Legală din Cluj, probele de sânge să iasă negativă și să nu evidențieze nicio urmă de substanță psihoactivă. ”Noi avem echipamente foarte performante, care au full services, la zi. Îi vom întreba și pe cei care ne-au livrat aceste echipamente cum este posobil acest lucru, după cum vom sta de vorbă și cu personalul medical care a fost de gardă în noaptea respectiv. Este posibil să fie o eroare de aparat, dar personal nu cred acest lucru. Este foarte intersantă speța”, a spus Petru Șușcă.

În urmă cu câteva zile, Ștefan Cârjă a condus un autoturism Mercedes, pe direcția Gilău – Cluj. La un moment dat, șoferul a efectuat o depășire riscantă, având viteză foarte mare, și în plus drumul fiind umed. Martorii susțin că mașina a derapat și s-a oprit într-un indicator, avariile fiind totale. Puntea față a mașinii a fost găsite la zece metri de locul impactului. De asemenea, șoferul a fost găsit pe câmp, cerând ajutorul celor prezenți. A fost transportat la UPU Cluj și apoi la Chirurgie 1, unde i-a fost amputat un picior. Prietena acestuia, o tânără de 20 de ani, din Suceava, proprietara mașinii, a murit pe loc.

La IML Cluj reactivii nu sunt de calitate

Ajuns la UPU Cluj, în stare gravă, medicii l-au stabilizat și l-au pregătit pentru operație pe Ștefan Cârje. În plus, au fost recoltate probe de sânge și urină. Proba de urină recoltată a fost analizată la un analizor de substanțe psihoactive, foarte performant, care a stabilit că se se regăsesc urme de THC (cannabis -n.n.) și romparkin, un medicament foarte puternic, pentru calmarea bolnavilor psihic.

Ulterior proba de sânge a fost analizată la IML Cluj, chiar a doua zi, instituție care a decis că nu se regăsesc urme de THC în sângele lui Cârje. ”La UPU se fac teste rapide și trebuiesc confirmate prin acte medico legale. Nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Se aduce trusa speciale, care conțin procese verbale de recoltare. Probele neconsumate se păstrează șase luni și se pot cere repetarea probelor în alte centre. Laboratorul are aparat gaz cromatograf cu care se fac analize pentru depistarea alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Toate analizele rămân și fiind probe judiciare pot fi puse la dispoziție organelor competente”, a declarat medicul șef legist Costel Siserman, de la IML CLuj.

Pe de altă parte, surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj susțin că în trecut au mai existat astfel de ”neconcordanțe”. ”Explicația noastră este aceea că la IML Cluj există reactivi de slabă calitate și din acest motiv nu se evidențiază urmele de substanțe psiho active”, spune un anchetator.

Urmele de cannabis rămân în urină și 30 de zile

Un fost polițist, comisarul șef Sorin Rus, fost șef al Poliției Rutiere Cluj a declarat că urmele de cannabis rămân în urină și 30 de zile și că este imposibil ca analizorul sa dea prezența acestei substanțe în urină iar ea să nu existe în sânge. ”Canabinolul se păstrează în organism cam 30 de zile, deci nu era neapărat să fi consumat imediat anterior conducerii, ci altădată. Având în vedere starea lui nu i-au putut recolta decât probe de sange din care se măsoară alcoolemia care, normal a ieșit zero. Se va investiga de unde și când și-a băgat în el stupefiantele după care este normal să se dispună o expertiză medico-legala în urma căreia se va da un răspuns dacă se afla sub influența substanțelor sau nu”, a spus Sorin Rus.