ANCHETĂ DNA: Apropiații lui Dan Voiculescu încercau "să rezolve” dosarul ICA încă din 2012
- Ionel Stoica
- 20 octombrie 2014, 08:18
Vicepremier și ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, și mai mulți parlamentari PC, au fost interceptați de procurorii DNA care instrumentau dosarul lui Stan Mustață, judecător de la Curtea de Apel București. Motivul: existau indicii că președintele executiv al PC, senatorul Vasile Nistor, încerca să dirijeze dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care era inculpat președintele-fondator al PC, Dan Voiculescu, către un complet favorabil.
“Evenimentul zilei” prezintă detalii inedite din ancheta procurorilor DNA, finalizată cu trimiterea în judecată a lui Stan Mustață și a patru complici. Totul începe pe 21 octombrie 2013, atunci când DNA se autosesizează că apropiații lui Voiculescu încearcă să dirijeze la un complet favorabil de la Secția II Penală de la Curtea de Apel prin intermediul lui Stan Mustață. Cu o lună înainte, pe 26 septembrie 2013, Voiculescu fusese condamnat, în faza de fond, la Tribunalul București, la 5 ani cu executare și urma apelul. Procurorii DNA deschid ancheta și fac verificări în cazul a 5 persoane: Vasile Nistor (senator PC), Stan Mustață (judecător la Curtea de Apel), Marin-Marino Constantin (judecător la Tribunalul București), Ion Boraciu (apropiat a lui Stan Mustață) și Kaya Mahmet (proprietarul apartamentului unde se întâlnea Mustață cu complicii).
Declarația judecătorului
Primul act din acestă anchetă este copia unei declarații de martor dată de judecătorul Marin Marino -Constantin, pe 3 decembrie 2012, într-un alt dosar de corupție. Era vorba de modul în care a fost repartizat unui dosar de delapidare, în care era implicat un fost director de la Astra Asigurări, Răzvan-Eugen Haritonovici. Marino -Constantin este fostul șef al Secției I-a Penale din Tribunalul București, și este cunoscut în mass-media după ce a decis achitarea, în faza de fond, a lui Dinu Patriciu și a celorlalți inculpați din dosarul Rompetrol. În momentul în care judecătorul dădea declarația, dosarul ICA-Dan Voiculescu era repartizat spre soluționare lui Marino-Constantin.
Întâlnirea cu senatorul PC
“L-am întâlnit pe senatorul Nistor Vasile o singură dată în vara acestui an, la o rudă de-a mea, văr de gradul III, Boraciu Ion. Nu știu dacă frate meu, Stelică Constantin (n.r. Stelică Constantin-Barna, fost șef al Gărzii Financiare București), îl cunoaște pe acest senator și nici nu i-am văzut împreună vreodată. Întâlnirea a avut loc la Restaurantul Casa Alba, situat lîngă Grădina Zoologică Băneasa,” scria judecătorul. Marino -Constantin a precizat că Boraciu i-a spus, după 2-3 săptămâni, că Nistor este senator sau deputat din Moldova, și că niciodată nu a discutat direct sau indirect cu parlamentarul conservator.
- “Prin luna septembrie 2012, Boraciu Ion mi-a spus, dar nu îmi amintesc momentul, că Nistor Vasile este senator sau deputat PC. Imediat eu am făcut asocierea cu Dan Voiculescu și dosarul acestuia pe care eu îl judecam și i-am reproșat că m-a invitat la acea petrecere să stau la masă cu Nistor Vasile. Nici Boraciu Ion, și nici alte persoane nu au încercat să intervină la mine pentru soluționarea favorabilă lui Dan Voiculescu dosarul acestuia, cu judecarea căruia sunt investit. Nu știu dacă Boraciu Ion este implicat în promisiuni de această natură, făcute senatorului Dan Voiculescu, prin intermediul senatorului Nistor Vasile. Dosarul se află în curs de soluționare, iar învestirea mea judecata s-a făcut prin folosirea sistemului aleatoriu, și cu respectarea Regulamentului de Ordine Interioară” a explicat judecătorul.
Tergiversara dosarului ICA
Pe 20 decembrie 2012, Dan Voiculescu este ales senator, iar dosarul ICA este trimis la Curtea Supremă. În ianuarie 2013, dosarul ICA se întoarce la Tribunal, după ce Voiculescu și-a dat demisia, a treia oară, din Senat. „Încă o dată, Tribunalul nu e Justiţie? De ce Justiţie se face numai la ÎCCJ? Adică Tribunalul nu e Justiţie, nu are judecători?”, declara atunci Voiculescu. Dosarul său a ajuns pe masa magistratei Viorica Dinu, care a fost arestată în în cazul “Rețelei judecătoarelor șpăgare de la Tribunal”. Imediat după deschiderea anchetei, procurorii DNA au început monitorizarea biroului din Colentina unde se întâlnea Stan Mustață și Ion Boranciu. Boranciu a fost interceptat când discuta la telefon cu Marino -Constantin și cu Nistor, cu care era în relație de amiciție. Procurorii DNA au descoperit cum Mustață vindea sentințe, cu ajutorul grefierei sale și a lui Boranciu, pe bani grei.
Mandatele de interceptare
În acest context, procurorii DNA au solicitat un mandat de interceptare a comunicațiilor în cazul senatorului PC Vasile Nistor. Discuțiile telefonice, Nistor-Constantin sunt din primăvara anului 2014, imediat după ce liberalii au aunțat că vor să părăseasca guvernarea. Parlamentari conservatori încercau să-și impun oamenii în diverse funcții și amenințau cu demisia. Cei mai recalcitranți erau cei care tocmai schimbaseră partidul și erau nou veniți în PC.
Citiți