Anchetă deschisă de autorități pentru incendiul devastator din Londra

Anchetă deschisă de autorități pentru incendiul devastator din Londra

Grenfell Tower se dorea a fi una dintre bijuteriile arhitecturii moderne din Londra, în care s-au investit anul trecut 13 milioane de dolari pentru renovare.

 

Tragedia putea fi evitată?

Un incendiu uriaș a distrus, însă, aproape în întregime blocul cu 24 de etaje și a făcut numeroase victime. Cel puțin 17 persoane au murit, alte 70 sunt internate în spital și multe sunt date dispărute. Semnele de întrebare care rămân sunt legate de securitatea clădirii și modul în care au fost făcute reparațiile. Compania care manageria turnul, în numele Consiliului local, susține că toate lucrările și materialele folosite erau la standardele cerute. Construit în 1974, turnul cu 120 de apartamente găzduia circa 600 de oameni. Renovarea blocului a inclus: „instalarea de plăci exterioare izolante, ferestre noi cu geam termopan și un nou sistem comun de încălzire, pentru îmbunătățirea eficienței energetice”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, între 2013- 2016, un grup de locatari, Grupul de Acțiune Grenfell, era îngrijorat de nesiguranța clădirii și a făcut mai multe plângeri în acest sens.

Semne de întrebare

Este îngrijorător faptul că focul s-a extins extrem de rapid și a cuprins tot blocul. Focul se pare că a izbucnit la etajul patru, dar cauza rămâne, deocamdată, necunoscută. Experții au vorbit despre „efectul de șemineu”, de placarea externă, cu plăci metalice peste un strat de spumă poliuretanică. Asociația de Protecție contra Incendiilor din Marea Britanie spune că dacă este corect folosită și izolația corect făcută, această placare cu polistiren rezistă la foc.