Ancheta de demitere a lui Joe Biden. Războiul percepției

Ancheta de demitere a lui Joe Biden. Războiul percepției

Ancheta de demitere a lui Joe Biden. Războiul percepției.  Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților, a anunțat o anchetă cerută de luni de zile de o parte a partidului său.

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a anunțat, marți, că republicanii lansează o anchetă de demitere împotriva lui Joe Biden, primul pas înaintea unui posibil „impeachment”, scrie Courrier International.

Partidul său ar fi „descoperit acuzații credibile și grave cu privire la comportamentul președintelui Biden”, a justificat el. Dar în timp ce vorbea cu jurnaliştii, Kevin McCarthy „arăta ca un ostatic”, cu trei steaguri americane în spate, ironizează publicația de stânga The Atlantic.

Presa americană evită subiectul corupției lui Joe Biden

Site-ul, ca mare parte din presa americană, se concentrează mai mult pe motivațiile din spatele anunțului decât pe conținutul acuzațiilor. Republicanii ar vrea să-l „răzbune” pe fostul președinte Donald Trump, care a fost supus la două proceduri de demitere în timpul mandatului său, dă asigurări The Atlantic, care a susținut pe față, în ultimii ani, Partidul Democrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, „deși nu a existat nicio îndoială că majoritatea republicană va încerca la un moment dat să-l destituie pe Biden […], ancheta abruptă de demitere a Președintelui este încă un exemplu al faptului că el încă luptă pentru a-și păstra poziția”, estimează publicația pro-democrați The Atlantic.

După alegerile de la jumătatea mandatului din 2022, care au readus Parlamentul în mâinile republicanilor, alesul de California a trebuit să aștepte cincisprezece tururi pentru a fi desemnat președinte, forțat să facă compromisuri cu cea mai conservatoare periferie a partidului său în căutarea voturilor lipsă. Tocmai această margine, care cere de multă vreme o anchetă, ar încerca să-l liniștească astăzi, scrie USA Today.

Joe Biden, implicat în afacerile „penalului” Hunter, acuză Republicanii

The New York Times, tot de orientare fățișă pro-democrați, notează că unii dintre acești oficiali aleși „l-au amenințat că-l vor alunga”, furioşi că, în viziunea lor, el nu și-a respectat angajamentele în ceea ce privește reducerea cheltuielilor federale.

Din Florida, Matt Gaetz, un „curtean” al lui Donald Trump, și-a exprimat fără ambiguitate furia împotriva lui Biden în Congres. Cu alte cuvinte, „republicanii MAGA i-au forțat mâna”, titrează revista de stânga radicală „Newsweek”.

Cu toate acestea, GOP trebuie acum să ajungă la un acord cu democrații pentru a evita o incapacitate de plată a guvernului la sfârșitul lunii. Fără un acord, America, neputând să-și plătească funcționarii publici, ar risca un „shutdown”.

Republicanii îl acuză pe Joe Biden că a fost implicat ilegal în afacerile fiului său Hunter, în special în Ucraina, și că și-a folosit influența pentru a-l proteja de consecințele legale.

Americanii îl cred vinovat pe Biden. Dar contează aritmetica din Congres

Potrivit unui sondaj CNN, 42% dintre americani sunt de acord cu aceste acuzații încă nedemonstrate. „Este un război al percepției publice”, rezumă Slate. „Republicanii speră să creeze suficient fum pentru a-l face să arate ca un incendiu”, comentează publicația.

Pentru moment, se pare că nu au destule dovezi ale faptelor lui Joe Biden. Dacă era cazul, McCarthy nu ar fi anunțat el însuși această anchetă, ci ar fi trecut printr-un vot în Parlament.

Însă elementele adunate în timpul investigațiilor preliminare nu i-au garantat președintelui cele 218 de voturi necesare, speculează NBC News.

McCarthy o criticase pe bună dreptate pe Nancy Pelosi, cea care l-a precedat în funcția de președinte, pentru că nu a respectat procedura în timpul procesului de demitere a lui Donald Trump, amintește Fox News.

Sunt și republicani care trădează

O altă posibilitate sugerată de Washington Post: prin anularea votului, președintele Camerei Reprezentanților îi protejează pe aleșii vulnerabili din circumscripțiile pro-Biden. Nimeni nu îi poate învinovăți într-o viitoare campanie că au susținut o anchetă de demitere împotriva președintelui Statelor Unite.

De aici și lipsa de entuziasm în rândurile unora dintre republicani. Mitch McConnell, liderul lor în Senat, a preferat să evite chestiunea. „Este o pierdere de timp”, a spus un alt senator pentru The Hill. El subliniază că procedura este sortită eșecului, deoarece democrații controlează Senatul și vor vota împotriva demiterii, așa cum au făcut republicanii în timpul celor două „impeachment” ale lui Donald Trump.

„Toate acestea servesc doar la a-i pune pe unii în fața camerelor. Toate acestea nu vor ajuta campaniile noastre de anul viitor. Se comportă ca niște copii”, susține alesul.

Casa Albă, pregătită să lupte, spune Politico

„Nici o administrație nu salută deschiderea unei anchete de demitere”, putem citi pe site, dar echipa lui Joe Biden se pregătește de luni de zile pentru această eventualitate cu un grup dedicat de aproximativ douăzeci de oameni, format din avocați, experți în comunicare și asistenți parlamentari.

„În interiorul clădirii, există credința că McCarthy, nu Biden, este cel care are probleme politice”, constată Politico.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)