Anchetă de proporții în Bulgaria. Grup infracţional organizat pentru spălare de bani, la Agenţia Vamală

Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Scandal în Bulgaria. O procedură prealabilă pentru un grup infracțional organizat pentru contrabandă, spălare de bani și luare de mită a fost inițiată de Comisia Anticorupție în legătură cu acțiunea comună de miercuri cu Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS), a anunţat Parchetul Orăşenesc Sofia pentru  BTA.

Instituţia adaugă că 17 protocoale de percheziție și sechestru de locuințe, autoturisme și încăperi ale unor persoane cu funcţii de conducere au fost depuse la parchet cu cerere de încuviințare a instanței. Se așteaptă să fie depuse şi alte protocoale. În acest caz, există persoane reţinute, conform Legii privind Ministerul Afacerilor Interne, pentru 24 de ore. Urmează ca procurorii de supraveghere să vadă documentele. Miercuri, DANS și Comisia Anticorupție au intrat în clădirea Agenției Vamale.

Anchetă de proporții în Bulgaria

"Ministerul de Interne nu are nimic de-a face cu acțiunea din Agenția Vamală. Aceasta este o acţiune a Agenției de Stat pentru Securitate Naţională și a Comisiei pentru Combaterea Corupției", le-a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Kalin Stoianov, jurnaliştilor de la parlament. Directorul Agenţiei Vamale, Petia Bankova, a spus că a fost prima victimă a noii Comisii pentru Conficarea Averilor Dobândite Ilicit. Astăzi, avocata ei, Adelina Natina, a declarat presei că clienta ei deținea informații că banii din drogurile confiscate în Portul Burgas ar fi trebuit să fie folosiți pentru cumpărarea de voturi la viitoarele alegeri.

"Datele pe care le deține doamna Bankova sunt că banii din drogurile confiscate în Portul Burgas urmau să fie folosiți pentru a se cumpăra voturi la alageri - de la cine, nu avem informații. Având în vedere acțiunea de ieri, este puțin probabil ca doamna Bankova să poată continua să lucreze, astfel încât schema să fie prezentată public”, a spus apărarea sa.

Avocata Natina a vorbit despre cele aproape 200 de kilograme de cocaină, ascunse într-un container frigorific cu banane, ridicate luna trecută de vameșii din Burgas. Întrebată dacă șefa Agenției Vamale, Petia Bankova, a fost reținută, avocata ei a declarat că nu există un mandat oficial de arestare. "Deocamdată, doamna Bankova nu este reținută oficial. Așteptăm să se ia o decizie cu privire la ceea ce se va întâmpla. Există căi procedurale ca o persoană să fie într-o cameră fără a fi reținută. Ea se află în clădirea Comisiei pentru Combaterea Corupţiei şi Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit. Nu a fost arestată acolo și nu a fost reținută", a explicat avocata ei pentru postul bTV.

Percheziții la două adrese

În afara de Bankova, adjunctul acesteia de la Agenția Vamală, Ludmil Marinov, a fost reținut de asemenea miercuri. În total, șapte persoane au fost reținute în 24 de ore, potrivit datelor BNR. În acest caz a fost deja deschis un dosar în condiţii de urgență, a informat BNR.

Percheziții au mai fost efectuate la adrese din Sofia, Haskovo, Svilengrad și regiunea Pazardjik.

Potrivit informațiilor neoficiale, în Svilengrad au fost percheziţionate două adrese - o clădire de birouri și o casă privată, precum și alte două în Haskovo, a trasmis BNT. Este vorba despre proprietăți rezidențiale și alte proprietăți legate de foștii și actualii angajați de la diferite niveluri din Agenția Vamală. Potrivit site-ului local „E-Svilengrad”, perchezițiile au avut loc în casele fostului șef de la Vama Svilengpad și ale unui om de afaceri, care de mult timp este în afara sistemului Agenției pentru Venituri.

Cine a fost arestat

Miercuri dimineață a fost arestat și un client al Hotelului „Marinella” din Sofia, o persoană cu inițialele M.D. Potrivit unor informații neconfirmate, acesta este fostul șef al Agenției Executive pentru Pescuit și Acvacultură, Marin Dimitrov - Iarata din Haskovsko, a transmis BNR. Fiul său, Ștefan, a fost de asemenea ținta dansatorilor din orașul lor natal.

Au fost efectuate percheziții și în locuințele foștilor șefi de vamă și vameși. În urma acțiunii, ministrul demisionar al Finanțelor, Asen Vasilev, a comentat că, dacă nu există dovezi serioase, aceasta este o acțiune de intimidare a șefei vămilor din Bulgaria.

La solicitarea formaţiunii Există un Astfel de Popor, parlamentul a decis ca o comisie temporară să investigheze practicile de corupţie din Agenția Vămala și posibilul rol al lui Asen Vasilev în acestea. Premierul demisionar Nikolai Denkov a anunțat că încă nu există un raport de la Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) cu privire la acțiunea de la Agenția Vamală, deși a solicitat asta. 

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / mediapool.bg