Anca Sigartău: „Cine știa la Bacău teatru mai mult ca mine?”
- Anca Simionescu
- 2 august 2016, 00:00
Bacăul a renunțat la „Theaterstock”, festivalul de teatru inițiat de cunoscuta actriță Anca Sigartău. Ea explică, pentru EVZ, ce s-a întâmplat în culisele celui mai mare proiect cultural din Moldova
Festivalul „Theaterstock”, a doua ediție, nu a mai văzut lumina scenei anul acesta, fiind oprit cu doar două zile înainte de startul care era programat pe 30 iulie. Actrița Anca Sigartău, inițiatorul evenimentului, spune însă că festivalul nu a murit. Sigartău, care a fost pentru câteva luni directorul Teatrului Bacovia din Bacău, a trecut printr-un an greu. Are încredere, însă, că lucrurile se vor aranja.
- EVZ: Ce s-a întâmplat la Teatrul Bacovia?
- Episodul Bacău mi-a lăsat un gust amar. Relaţionarea cu sistemul este foarte dură. Este un sistem politizat și cred că nu se mai poate face nimic. Nu ai putere. Ca director, eşti subordonat unei autorităţi locale. Teatrele Naţionale sunt subordonate Ministerului Culturii şi atunci, poate, sunt mai ferite de factorul politic. Celelalte ţin însă de Consiliile Locale. Oricât de mult mi-aş dori, refuz să mai interacţionez şi să gândesc proiecte cu un stat care este politizat, în care nu ai o minimă protecţie, în care oricine poate să spună orice și nu este verificat. Mi-am propus să dezvolt proiecte fără să mai fiu legată de acest sistem. Proiecte cu oameni din afară, cum ar fi cei de la Disney. Sunt ceas. Este extrem de multă muncă, dar funcţionez foarte bine cu ei.
- EVZ: „Theaterstock” dispare?
- Anca Sigartău: Festivalul nu se va opri, cu siguranţă. Nu se va mai întâmpla la Bacău, dar l-am amprentat ca pe un Happy Hippy Festival, are energie şi libertate, inclusiv libertatea să se mute unde poate să continue. Multe trupe din străinătate și-ar fi dorit să vină. Le-am spus că anul acesta nu, dar nu mă voi opri. Festivalul va continua. Nu ştiu cât va fi de greu. A fost foarte greu să te trezeşti că îţi blochează cineva bugetul cu două zile înainte să înceapă.
- Aveți vreun semn de la DNA?
- S-au făcut multe reclamaţii, dar cercetările nu s-au încheiat. Nu am procese la DNA. Am trimis toate actele şi, uite, se face un an şi nu m-a chemat nimeni. Sunt un om care şi-a făcut treaba pas cu pas şi am păstrat toate actele.
„Dormeam prin parcări”
„În perioada asta, oamenii din jurul meu s-au cernut foarte bine. Unii au sărit să lovească… Alții mi-au rămas alături. Sunt prietenă de mulți ani cu Luminița Gheorghiu. Când a auzit că merg la Bacău mi-a spus că îi pare rău, că ea se simțea în siguranță cu mine, dar știe că voi face lucruri extraordinare. Am făcut, dar am și pierdut mult. Erau zile în care mă duceam acolo, mă întorceam la București, aveam spectacol, apoi plecam spre Bacău, ca să fiu dimineața la teatru. Dormeam prin parcări. Nu-mi pare rău de efortul făcut, am însă o singură întrebare: Cine știa la Bacău teatru mai mult decât mine?”
Scandalul s-a mutat în curtea DNA
În primăvara lui 2015, Anca Sigartău câștiga concursul pentru conducerea Teatrului Municipal Bacovia din Bacău, dar la scurt timp devenea subiectul unui scandal uriaș. Motivul era organizarea primei ediții a festivalului „Theaterstock”, un mare festival internațional de teatru, organizat în premieră, care s-a desfășurat pe durata a 16 zile și a avut câteva zeci de mii de spectatori. Sigartău a fost acuzată că nu ar fi justificat cheltuirea banilor oferiți de Primăria Bacău. Așa se face că, deși avea un mandat de patru ani la șefia teatrului, după doar patru luni și-a dat demisia. Prima ediție a festivalului a reunit peste 130 de reprezentații 1.600 de artiști și a costat circa 700.000 de euro. 45% din bani au venit de la Primărie, iar înainte de a pleca, Anca Sigartău a predat un dosar cu toate chitanțele și documentele. DNA Bacău anchetează modul în care s-au cheltuit fondurile publice alocate festivalului. La sfârșitul lunii aprilie, reprezentanții DNA au precizat, pentru Ziarul de Bacău, că este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă („in rem”), „în legătură cu suspiciunea comiterii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. „Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”.