Anarhismul comunist ia amploare în Rusia lui Putin

Anarhismul comunist ia amploare în Rusia lui Putin

Expansiunea anarhismului de stânga, care a cuprins întreg Occidentul, se extinde cu rapiditate către Răsărit. Regimul de mână forte de la Moscova se vede confruntat cu un val de acțiuni violente ale unor tineri și adolescenți, inclusiv în școli.

Pe 31 octombrie 2018, la ora 8.52 dimineața, un elev de 17 ani de la un liceu din Arhanghelsk, a intrat în biroul pentru public al Serviciului Federal de Securitate (FSB, fost KGB) din localitate, a scos un dispozitiv exploziv artizanal din ruscac și l-a detonat.

Atentatul, care a dus la moartea atacatorului și la rănirea a trei persoane, a declanșat o anchetă a autorităților, ale cărei concluzii au fost publicate recent. Acestea dezvăluie că unul dintre participanții la un forum de discuții online pe tema „discursurile insurgenților”, „Valerin Panov” pe numele său de utilizator, posta în ziua fatală următorul anunț: „Tovarăși, acum, în clădirea FSB din Arhanghelsk, va fi comis un act terorist pe care îl iau asupra mea”. Potrivit unui documentar realizat de Jamestown, așazisul „Panov” oferea și un motiv pentru gestul său: FSB „inventează cazuri și torturează oameni”.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO:  Mihail Jlobeițki, înainte de a detona bomba în sediul FSB

În mesajele următoare, autorul a scris că, probabil, va muri în explozie. Și, într-adevăr, corpul teroristului sinucigaș a fost descoperit printre dărâmături. La sfârșitul mesajelor, „Panov” a precizat: „Vă vestesc era anarhismului comunist”.

Ulterior, s-a aflat că teroristul este un licean din oraș, pe numele său adevărat Mihail Jlobeițki, iar anchetatorii au ajuns la concluzia că el a acționat singur. Cu toate acestea, raportul subliniază îngrijorarea autorităților față de radicalizarea crescândă a tineretului rus.

 

Extremismul, sindromul disperării

Îngrijorările nu sunt lipsite de temei: în afara atentatului de la Arhanghelsk, anul trecut a fost marcat de un atac cu bombă și de împușcături la o școală în Crimeea anexată, precum și de un val de atacuri cu cuțitul în școlile din Rusia.

Organizația comunisto-anarhistă „Autoapărarea Poporului” enumeră pe site-ul său 247 de presupuse acțiuni separate, inclusiv rezistența față de practica „descinderilor în apartamente” prin care autoritățile încearcă să-i deposedeze pe proprietarii legitimi de locuințele lor.

Portalul de informații Meduza a luat legătura cu „Autoapărarea Poporului” (care s-a rupt în 2013 dintr-o altă organizație mai mare, „Acțiunea autonomă”, creată în 2002), care a subliniat că nu are nici o legătură cu atacul lui Jlobeițki și că ea se ocupă cu organizarea de mitinguri și cu pichetarea autorităților pentru a-și răspândi ideile anarhiste.

Numărul membrilor „Autoapărării Poporului” a crescut spectaculos în ultima perioadă. El se reflectă în creșterea la fel de spectaculoasă a acțiunilor de stradă în Rusia. Inclusiv proteste împotriva campaniei electorale prezidențiale din 2018, în care activiștii au împânzit locurile publice cu autocolante pe care scria: „Alegeți libertatea, nu președintele”.

La o demonstrație din acea perioadă s-a putut vedea un banner pe care scria: „FSB este principalul terorist”. Mărturiile tinerilor ruși intervievați de site-ul Meduza arată că nivelul agitației publice este foarte mare, alimentat de nemulțumirea crescândă față de nivelul redus al creșterii economice și de lipsa de perspectivă politică.

În consecință, mulți dintre tineri au decis să plece din Rusia pentru a putea duce o viață decentă, scria în februarie The Moscow Times. Iar cei care nu pot pleca devin adepții extremismului.

FOTO:  Arestarea lui Kirill Kuzminkin, 14 ani, în noiembrie 2018

Neo-naziștii de ieri, anarhiștii de azi

Până acum, guvernul a reacționat cu duritate față de grupările anarhiste. De pildă, o anchetă asupra grupului „Rețeaua”, înființat în 2017, a adus recent în fața instanței unsprezece activiști de stânga din Sankt Petersburg și Penza. Una dintre piesele principale la dosar este acuzația FSB că „Rețeaua” se antrenează în jocuri asemănătoare cu paint-ball-ul pentru acte teroriste menite să destabilizeze guvernul, scria același site Meduza pe 8 aprilie.

În mod asemănător, din februarie 2018, serviciile de informații ruse au încercat să lege inculpații din diferite dosare de „Autoapărarea Poporului”, cum a fost cazul mai multor anarhiști arestați la Moscova, în martie 2018, pentru că au atacat un sediu al partidului Rusia Unită al președintelui Putin. Atunci, mai mulți dintre anarhiști au afirmat că au fost torturați de ofițeri FSB.

 Într-un alt dosar, tot la Moscova, Kirill Kuzminkin, de 14 ani, a fost arestat în noiembrie 2018, acuzat că a construit un dispozitiv exploziv. Potrivit publicației „Komersant”, acesta urma să fie folosit împotriva participanților la Marșul rus, o manifestație a grupărilor naționaliste. Iar think-tankul american Jamestown concluzionează că aceleași forțe sociale care în urmă cu cinci sau zece ani îi împingeau pe tinerii ruși către neo-nazism (în 2006, în Rusia s-a înregistrat cel mai mare număr de „infracțiuni instigatoare la ură” - „hate crimes” - din toate țările membre ale Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, acum îi fac să îngroașe rândurile mișcării anarhiste.