Anarhia amenință America. Ce spune procurorul general  despre “abolirea poliției” cerută de manifestanți?

Anarhia amenință America. Ce spune procurorul general  despre “abolirea poliției” cerută de manifestanți?

Procurorul general al SUA, Bill Barr, a condamnat ieri apelurile lansate de activiștii progresiști și de manifestanții antirasism în ceea ce privește tăierea finanțării departamentelor de poliție sau chiar desființarea acestora.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Fox News, Bill Barr a declarat că o astfel de măsură, care lovește întreaga poliție. este nu numai „greșită”, ci și  „periculoasă”.

„Cred că tăierea fondurilor poliției, responsabilizarea întregii structuri de poliție pentru acțiunile unor ofițeri este greșită și cred că este periculoasă demonizarea poliției”, a spus procurorul general, care a adăugat că "șefii poliției și ofițerii superiori înțeleg nevoia de schimbare și s-au produs mari schimbări".

În susținerea declarțiilor sale privind necesitatea finanțării poliției, Barr a făcut referire la situația din Chicago, unde „60 până la 70 de oameni au fost împușcați” într-un singur weekend. De altfel, acest oraș se confruntă de câțiva ani o creștere alarmantă a atacurilor cu arme de foc. Numai în ultimul weekend din mai, 85 de persoane au fost împușcate, din care  24 mortal.  „Dacă retragem poliția din aceste comunități, va exista mai mult rău pe străzi”, a spus Barr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii susținători ai mișcării „Defund The Police” susțin, totuși, că nu este vorba neapărat de eliminarea departamentelor de poliție sau de tăierea totală a fondurilor, ci de cheltuirea prioritară a banilor pentru nevoile reale ale comunităților, de pildă locuințe și educație.

Guvernele locale au cheltuit 115 miliarde de dolari pentru poliție în 2017, conform datelor compilate de Institutul Urban. „De ce nu putem să ne reorganizăm prioritățile, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să stea pe stradă în timpul unei pandemii naționale?”, s-a întrebat Alicia Garza, cofondatoarea Black Lives Matter, în timpul unui interviu acordat NBC.

Un alt grup, care pretinde că „lucrează pentru un Minneapolis fără poliție”, susține că ar fi vorba de o „realocarea strategică a resurselor, finanțării și responsabilității”. În ciuda tuturor declarațiilor de presă, realitatea pare a fi alta. La Minneapolis, de pildă, cu toată  opoziția primarului, 9 din cei 13 consilieri  și-au făcut un obiectiv din abolirea departamentului de poliție.

Toate aceste discuții cu privire la soarta poliției se poartă sub presiunea străzii.  Zilnic au loc manifestații împotriva brutalității polițienești și a nedreptății rasiale. Totul a pornit de la moartea unui afro-american neînarmat în timp ce se afla în custodia poliției. Imaginile  surprinse de camerele de supraveghere și martorii oculari arată că un ofițer de poliție din  Minneapolis l-a țintuit pe suspect la pământ timp de aproape nouă minute ținând genunchiul pe gâtul lui, deși acesta i-a spus că nu mai poate respira.