Analiză politică. Evenimentele de la sud de Dunăre, un motiv de bucurie pentru Uniunea Europeană
- Adrian Dumitru
- 14 iulie 2021, 07:09
UE a tolerat prea multă vreme corupția din cel mai sărac stat membru al său
FINANCIAL TIMES (Marea Britanie). Bulgaria se îndreaptă spre un viitor politic incert după alegerile de duminică, alegeri care, pentru a doua oară în ultimele trei luni, au făcut ca niciun partid să ajungă în situația de a forma o coaliție stabilă.
Dar un lucru pare clar: conservatorul Boiko Borisov, care a condus această țară balcanică în cea mai mare parte a ultimilor 12 ani, nu va reveni la putere. Niciunul dintre celelalte partide nu afirmă că ar colabora cu GERB, partidul său de centru-dreapta.
Şi dacă acesta ar fi singurul motiv, bulgarii și europenii tot ar avea de ce să se bucure.
Borisov a prezidat o eră a corupției care a afectat reputația UE de susținătoare a statului de drept, punând astfel țara alături de Ungaria și de Polonia.
Răspândirea corupției și proasta gestiune a fondurilor UE au menținut țara ca fiind cea mai săracă din organizație. Corupția a întârziat dezvoltarea economică a țării, după cum o dovedește crescânda prăpastie care o desparte de România vecină.
Corupția i-a făcut pe mulți bulgari să se pronunțe împotriva procesului democratic. Deși, aparent, se părea că ar fi vorba de o alternare la putere a partidelor de centru, deseori ele și-au disputat puterea.
Deloc surprinzător, frecventele exemple de politicieni aflați în dispute unii cu alții le-au creat multor bulgari senzația unei conspirații or, cel puțin parțial, asta explică de ce țara a înregistrat cel mai slab rezultat din UE în privința vaccinării împotriva coronavirusului.
Spre rușinea UE, pe parcursul guvernării lui Borisov, organizația s-a făcut că nu vede modul fraudulos în care au fost folosiți banii contribuabililor din UE, abuzurile autorităților judiciare și ale procuraturii și practicile clientelare care au cimentat menținerea la putere a acestui fost paznic la un club de noapte.
Luna trecută, atunci când administrația președintelui SUA, Joe Biden, a impus sancțiuni asupra a doi oligarhi bulgari și a unui înalt oficial din sectorul securității, demersul a însemnat o nouă condamnare a apatiei din Europa.
Borisov a reușit să scape de toate astea atât de multă vreme din cauză că el a evitat să le dea bătăi de cap partenerilor din UE. Spre deosebire de omologii săi din Ungaria și din Polonia, el nu a optat pentru disensiuni cu Bruxelles-ul sau pentru condamnarea minorităților ca să-și incite baza conservatoare. El a păstrat niște relații bune cu Rusia și Turcia, fără să le servească interesele. El a avut grijă să se arate loial Partidului Popular European, de centru-dreapta, și mentorului acestuia, cancelarul german Angela Merkel. Consecința loialității a fost protecția politică.
Acum, lui Slavi Trifonov, un fost cântăreț de muzică folk-rock și cunoscut amfitrion al unor emisiuni TV nocturne, îi revine sarcina de a forma un guvern. Partidul lui Trifonov împotriva puterii actuale, Există un Astfel de Popor (ITN), s-a situat pe primul loc, cu aproximativ 24% din voturi.
De remarcat este faptul că acest partid neobișnuit nu a avut o campanie electorală, nu dispune de un program politic și este format aproape din necunoscuți.
Trifonov, care nu a candidat pentru parlament, s-a folosit multă vreme de emisiunea sa TV ca să critice elita coruptă. Alegătorii i-au acordat un mandat personal, dar puțini au vreo idee despre cum îl va folosi. Unii se întreabă dacă acest ‚nou dur’ se va deosebi prea mult de ’durul’ cel vechi.
Luni, fără să se fi consultat cu ale partide reformiste, Trifonov a spus că ITN va încerca să guverneze singur. Asta nu se prea potrivește cu transparența și cu consensul de care Bulgaria are atâta nevoie, mai ales dacă el începe reforma procuraturii și a instanțelor – crucială pentru combaterea corupției. Administrația interimară, instalată după neconcludentele alegeri din aprilie, a început deja să atace proasta administrație, să-i concedieze pe oficialii corupți și să inițieze niște proceduri mai transparente.
În Bulgaria, o arenă politică divizată și încordată înseamnă instabilitate și, eventual, noi alegeri destul de curând. Dar probaabil că un guvern mai curat este încă posibil.(Editorial)
Traducerea: Alexandru Danga/adanga/cciulu