
În 25 mai, Belarusul a obligat un avion aparţinând Ryanair, care zbura din Grecia în Lituania, la bordul căreia se afla jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, să aterizeze la Minsk.
Bloggerul era căutat de la manifestaţiile de anul trecut împotriva realegerii denunţate drept frauduloasă de către opoziţie a lui Lukaşenko, în august 2020.
Liderii UE au decis luni seară să-și închidă spațiul aerian din Belarus și să adopte un nou set de sancțiuni împotriva regimului lui Alexander Lukașenko. De asemenea, au recomandat companiilor europene să ocolească spațiul aerian din Belarus.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre „răpire” şi „nedreptate strigătoare la cer”.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat regimul din Belarus că practică „terorismul de stat”.
Cancelara Angela Merkel a calificat la rândul ei motivele prezentate de guvernul de la Minsk pentru forţarea aterizării aeronavei cu ajutorul unui avion de luptă drept „lipsite total de credibilitate”.
Agenția BelarusNews, chiar în ziua arestării: „Belarus a salvat Europa! Aleksandr Lukașenko a ordonat ca avionul să aterizeze la Minsk (!) În astfel de situații cea mai importantă este siguranța oamenilor (…) Belarus nu este nicidecum una din acele țări care refuză să-și ofere ajutorul la nevoie, spre deosebire de vecinii săi din Vest (!) În prezent specialiștii noștri efectuează cercetări amănunțite pentru găsirea bombei.”
Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, în a doua zi după arestare: „În cazul avionului Rynair Belarus a acționat în conformitate cu TOATE prevederile legislației internaționale”.
Vladimir Makei, ministrul de Externe belarus: „Belarus este gata să invite experți internaționali care să analizeze probele în cazul avionului Rynair care a aterizat la Minsk. Suntem gata să întreprindem o investigație transparentă (…) dar ei (occidentalii – n.r.) au început deja să facă sute de acuzații nefondate la adresa noastră și chiar amenințări. Acest lucru este inacceptabil pentru noi”.
În cadrul emisiunii „Dosare de presă”, la EVZ PLAY, Ion Cristoiu a analizat pe larg
Instrumentul meu de lucru, nu ca ziarist, ca detectiv, este îndoiala, la care se adaugă un instrument pe care-l folosește și Marin Preda: „Cu X se întâmplă ceva”.
Într-o relație cu o femeie, când eram mai tânăr, cel mai simplu lucru ca să-mi dau seama de ceva, era ieșirea din logică. În momentul în care iese din rutina aia… iese din logică.
În cazul de față, avem o logică. Avem un tip care este Lukașenko, care de-abia a terminat cu scandalurile, care și alea sunt mai complicate… După părerea mea n-au fost puse la cale de Occident, ci de Rusia, care avea un mare interes ca să aibă Belarusul aproape. Lumea uită că, în ianuarie anul trecut, venise Pompeo (Mike Pompeo, n.e.).
Același lucru s-a întâmplat cu Crimeea, o operațiune destul de costisitoare pentru ruși; nu a avut drept motiv principal că ei voiau să ia Crimeea. Că așa puteau să ia Moldova.
Problema era în felul următor: Sevastopolul este cea mai mare bază militară, la Marea Neagră, a rușilor și una dintre cele mai mari din lume. În momentul în care a venit de pe Maidan o nouă putere la ucrainieni, n-a mai vrut să… Ea era închiriată rușilor și se termina contractul. Și-atunci, rușii au luat o decizie. S-au constat că costurile erau mai mici decât dacă pierdeau baza.
În cazul cu avionul. Ca să faci o decizie, înseamnă că ăla trebuia să aibă bomba atomică. Părerea mea este că, de fapt, a fost o chestiune fatală pusă la cale.
Mă mir că nimeni nu zice. În momentul în care conduci avionul, pilotul este șeful avionului. Ca să aterizezi forțat, numai pilotul poate să decidă. Ce s-a întâmplat? Piloții zic, iar noi nu avem nicio probă, că s-a primit o alertă de atac terorist la bord. Nu uita că piloții sunt particulari, de la Ryanair. Ei erau gata-gata să treacă în Lituania, puteau să meargă la Vilnius, erau mai aproape.
Ciudățenia este că ei puteau să aterizeze în Ucraina, dacă era atac cu bombă. S-au întors la Minsk și au aterizat. În momentul în care au aterizat și era alertă la bord, conform procedurilor internaționale se urcă ăștia. Și când au văzut lista, era unul condamnat. Dacă îl lăsau, suna ca dracul.
După părerea mea, este mâna rușilor. La ora actuală avem pe plan internațional bătălia pentru Belarus. Ținta este Uniunea Europeană.
Hai să vedem cine ar putea să fie.
Din punctul ăsta de vedere, a fost pus la cale de mai multă lume.