Editura Evenimentul si Capital

ANALIZĂ - Efectul ascuns al graţierii: Îi şterge condamnarea lui Liviu Dragnea şi-l ajută să scape mai ieftin în al doilea dosar de corupţie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi condamnat cu executare în al doilea dosar de corupţie aflat în judecată la ÎCCJ
Autor: | | 15 Comentarii | 3486 Vizualizari

Proiectul de graţiere propus de Guvern anulează în întregime pedeapsa cu închisoarea pe care primit-o preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în dosarul Referendumul. Proiectul graţierii îl ajută pe Dragnea şi în noul său dosar de corupţie care se judecă în acest moment la ÎCCJ: ambele capete de acuzare sunt graţiate. În plus, o altă Ordonanţă de Urgenţă, care modifică definiţia abuzului în serviciu din Codul Penal, blochează o cale de atac a procurorilor DNA împotriva lui Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în 22 aprilie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare. În calitate de secretar general al PSD, cu ocazia referendumului din 2012 pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, Dragnea a coordonat un mecanism complex cu scopul fraudării rezultatelor participării la vot.

Liderul PSD a fost condamnat pentru “infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie”, infracţiuni prevăzute în Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Ordonanţa graţierii iartă în întregime condamnările de până la 5 ani pentru acest tip de infracţiuni. Liviu Dragnea scapă astfel de condamnarea definitivă din dosarul „Referendumul” dar rămâne cu cazierul pătat.

Al doilea dosar

În 15 iulie 2016, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie. El este acuzat că în timp ce conducea Consiliul Judeţean Teleorman a instigat la menţinerea în funcţie şi plata salariului către două angajate ale DGASPC Teleorman care în realitate lucrau exclusiv la sediul PSD Teleorman, condus tocmai de Liviu Dragnea. Paguba provocată (salariile necuvenite încasate de cele două angajate) a fost stabilită la suma de 108.612 lei.

Liviu Dragnea este acuzat în acest dosar de infracţiunile de "instigare la abuz în serviciu" și "instigare la fals intelectual". Atât abuzul în serviciu cât şi falsul intelectual sunt infracţiuni graţiate, potrivit Ordonanţei de Urgenţă lansată în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei. Dacă va fi condamnat, Liviu Dragnea poate fi graţiat şi în acest dosar.

Proiectul graţierii spune însă că recidiviştii nu mai beneficiază de clemenţă. Totuşi, dacă prima pedeapsă a lui Liviu Dragnea din dosarul Referendumul ar fi graţiată, el ar putea să nu mai fie considerat recidivist şi să scape şi de executarea unei eventuale condamnări în al doilea dosar.

Abuzul în serviciu

Potrivit unei a doua Ordonanţe de Urgenţă lansate de Ministerul Justiţiei, definiţia “abuzului în serviciu” este modificată: abuzul în serviciu devine infracţiune penală doar dacă paguba materială produsă este mai mare de 200.000 de lei. În al doilea dosar de corupţie, legat de DGASPC Teleorman, Liviu Dragnea este trimis în judecată pentru un prejudiciu de 108.612 lei. Fapta lui nu mai poate fi încadrată ca abuz în serviciu şi ar rămâne, astfel, doar cu acuzaţia de instigare la fals intelectual.

Diferența dintre amnistie și grațiere

  • Amnistia provine din grecescul „amnesia” (a ierta, a uita) şi şterge cu buretele toate condamnările unei persoane. Persoana amnistiată iese din închisoare şi i se şterge cazierul. Amnistia mai are puterea de a opri orice proces aflat în derulare.
  • Graţierea doar „îndulceşte” o pedeapsă, prin reducerea ei, dar nu elimină condamnările, nu şterge cazierul şi nici nu poate opri un proces. Graţierea poate fi acordată individual, prin decret al Preşedintelui României, iar amnistia şi graţierea colectivă pot fi acordate de către Parlament. Amnistia şi graţierea se aplică doar faptelor din trecut, niciodată pentru faptele din viitor.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI