Analiză EVZ: Program PNL fără strop de liberalism

Analiză EVZ: Program PNL fără strop de liberalism

PNL și-a actualizat programul de guvernare, lansat la 28 februarie, și a prezentat, sâmbătă, la Conferința Națională de la Pitești, un document cu 50% mai voluminos. Proiectele specifice unei ideologii liberale lipsesc în mare măsură: privatizările, de exemplu, sunt evitate și se promite în schimb eficientizarea companiilor de stat

Din noul program al PNL a dispărut capitolul referitor la „Românii din afara granițelor” și, în schimb, a apărut unul care promite Cultelor – în special Bisericii Ortodoxe Române – un sprijin consistent al statului.

Una din puținele promisiuni concrete: creșterea alocației pentru copii la 200 de lei. Și aici lipsește, însă, orice angajament concret în legătură cu momentul în care ar putea fi luată această măsură, precum și precizările privind impactul bugetar.

Promit să respecte măsurile lui Ponta

În ceea ce privește programul fiscal al PNL, acest partid se angajează să „readucă” TVA la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Această măsură a fost însă deja anunțată de Guvernul Ponta. Liberalii promit și „adoptarea legislației privind insolvența persoanelor fizice”, deși un proiect în acest sens, inițiat de deputatul PSD Ana Birchall, a fost adoptat săptămâna trecută. De asemenea, se vorbește despre „acordarea de bonificații persoanelor care prezintă bonurile fiscale de la cumpărăturile mărfurilor identificate cu risc ridicat de evaziune”. În prezent, funcționează o loterie a bonurilor fiscale.

Între obiectivele „tactice” anunțate de PNL este stabilirea calendarului de adoptare a monedei euro. Guvernul Ponta a anunțat deja că vrea să adere la euro în 2019. Ceea ce nu a făcut actualul Executiv, iar PNL ignoră această problemă, este stabilirea unui calendar de intrare în așa-numitul ERM (European Exchange Mechanism), etapă obligatorie înainte de adoptarea monedei unice europene.

Liberalii mai promit reducerea numărului de ministere și de agenții, dar nu oferă absolut niciun exemplu concret în acest sens.

Încă o sută de lei la alocația pentru copii

Dacă, în programul de guvernare lansat în februarie, PNL se angaja doar la „creșterea substanțială a alocației de stat pentru copii”, acum se promite că aceasta va ajunge la 200 de lei pe lună.

Săptămâna trecută, liberalii au reușit să promoveze în Parlament un proiect de lege prin care alocația se dublează, de la 42 de lei, la 84 de lei pe lună.

Potrivit premierului Ponta, măsura va presupune un efort bugetar suplimentar de 1,8 miliarde de lei. Liberalii nu spun cât va costa majorarea la 200 de lei. PNL mai promite: 6% din PIB pentru Sănătate (bugetul pe 2015 prevede o alocare de 4%), 5% din PIB pentru Educație (3,45% în bugetul pe 2015) și, din 2017, 2% din PIB pentru Apărare (1,7% în bugetul pe 2015).

Autostrăzi fără număr, dar fără finanțare

Liberalii se angajează să finalizeze mai multe autostrăzi, dar nu oferă nici un termen sau vreo sursă de finanțare.

De exemplu, pe pozițiile 2 și 3 din lista lor de priorități se află legăturile rutiere Tg. Mureș- Iași-Ungheni și Comarnic- Brașov. Potrivit MasterPlanului de Transport, aflat în curs de finalizare, autostrada care va lega Transilvania de Moldova va fi construită abia în 2023.

Centura Bucureștiului, care ar urma să facă legătura între A1 și A2 la nivel de autostradă, este abia pe locul șapte, deși, recent, mai mulți experți au arătat că aceasta ar trebui să fie pe locul doi în ordinea priorităților, imediat după legătura Pitești- Sibiu. Programul PNL nu precizează cum vor fi direcționate fondurile europene destinate transporturilor și nici nu invocă posibilitatea introducerii unor taxe pentru utilizarea autostrăzilor. Guvernul Ponta vrea să construiască Brașov-Comarnic în parteneriat public privat, PNL nu spune decât că aceasta va fi construită „în condiții eficiente și suportabile pentru bugetul României”.

În ceea ce privește alte probleme din Transporturi, liberalii sunt destul de reținuți. CFR Călători ar urma să devină companie de interes strategic. În ceea ce privește TAROM, aflat pe pierdere, liberalii își propun să readucă pe profit compania.

Măsurile de relaxare fiscală anunțate de Guvernul Ponta i-au lăsat pe liberali fără posibilitatea de a lansa noi promisiuni.

CFR Marfă ar urma să fie privatizată, după restructurarea și eficientizarea companiei.

Programul patronat de Cătălin Predoiu își ia, și la capitolul Transporturi, un angajament generos în ceea ce privește alocarea bugetară: 3% din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii.

Relația cu Biserica Ortodoxă, o prioritate

Față de proiectul din februarie, PNL are acum un capitol referitor la Culte, iar cooperarea cu Biserica Ortodoxă Română (BOR) este invocată în mod repetat.

FOTO: Liberalii vor să-l coopteze pe Patriarhul Daniel în proiectele lor sociale FOTO: VLAD STĂNESCU

De exemplu, liberalii vor să construiască locuințe parohiale, care să cuprindă cabinete medicale, juridice sau sociale, pentru a sprijini „Bisericile” în derularea unor programe sociale „ample”. Relația cu BOR este invocată și în vederea dezvoltării „unei politici demografice sănătoase prin susținerea nemijlocită a familiei”.

Și Antonescu cultiva relația cu Patriarhul

Liberalii vor și inițierea unui parterneriat Biserică-Societate- Stat „în concordanță cu demografia confesională”, ceea ce înseamnă că Biserica Ortodoxă, majoritară, va fi principalul beneficiar.

PNL nu spune nici un cuvânt despre fondurile dirijate de stat către construirea unor biserici noi, în special pentru Catedrala Neamului. Nu este prima oară când liberalii au în proiect o cooperare strânsă cu BOR: în 2009, liderul PNL Crin Antonescu anunța că, dacă va ajunge președintele României, se va consulta cu Patriarhul Daniel.

În campania din 2014, unii lideri liberali au acuzat conducerea BOR că susține candidatura lui Ponta la Președinția României, după ce guvernul a promovat mai multe legi care favorizau această biserică.

Probleme uitate, probleme ignorate

Programul PNL evită să spună ce planuri are acest partid într-o serie de chestiuni extrem de controversate.

De exemplu, liberalii nu spun ce se va întâmpla cu proiectul Roșia Montana, pe care într-o perioadă l-au susținut și apoi l-au criticat. În prezent, investiția este abandonată.

Fără soluție la Oltchim

În capitolul referitor la energie, nu există nicio referire cu privire la soarta complexurilor energetice Oltenia și Hunedoara, ambele înglodate în datorii.

Liberalii au o referire vagă la acest subiect: „Rolul energiei electrice produse pe bază de cărbune, în asigurarea securității furnizării, este important pentru securitatea energetică națională”. Una din principalele probleme în negocierile actualului Executiv cu FMI este situația Complexului Energetic Hunedoara, care riscă falimentul.

PNL nu abordează nici problema Petromidia, pentru care statul trebuia să încaseze 200 de milioane de dolari de la Kazmunaigaz, iar, în plus, compania kazahă urma să investească un miliard de dolari în România.

Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, deși memorandumul în acest sens a fost aprobat prin hotărâre de guvern în urmă cu circa 16 luni. Nici situația de la Oltchim nu figurează în programul de guvernare al PNL.

Siguranța, la nivel de principii

Capitolul referitor la siguranța cetățeanului este, de asemenea, extrem de vag. De exemplu, se promite redefinirea conceptului de „polițist”, dar nu se precizează ce trebuie schimbat în această definiție. Despre legile sigu ranței naționale, pe care PNL le-a promovat în 2007, nu se mai spune nimic. Pe atunci, liberalii doreau demilitarizarea serviciilor secrete și interzicerea oricăror activități comerciale derulate de aceste structuri.

Programul PNL ignoră și problemele din ultima perioadă, legate de securitatea cibernetică și supravegherea internetului. Una din puținele promisiuni concrete ale PNL este revenirea la pensiile militare de stat, care ignoră principiul „la contribuții egale, pensii egale”.

La luptă cu supermarketurile

PNL a depus săptămâna trecută, la Senat, o moțiune simplă în care atacă multinaționalele și acuză supermarketurile că au crescut prețurile înainte de reducerea TVA-ului la alimente. „Mafia politică încearcă să transforme fermierul român în sluga intereselor străine”, se arată în moțiunea care-i acuză pe Ion Iliescu și Adrian Năstase că au negociat aderarea la UE „în genunchi”. Potrivit PNL, fac profit de pe urma agricultorilor români doar „supermarketurile, care vând munca țăranilor români”. „Profiturile cresc în conturile celor care au pus deja genunchiul pe grumazul țăranului român”, scrie în moțiunea care împrumută un limbaj de la începutul anilor 50, când în România se instala regimul comunist. Liberalii reiau și o temă susținută inițial de Guvernul Ponta, dar pe care acesta a abandonato: „Măsura reducerii TVA la alimente a generat o mărire a prețurilor cu scopul vădit de mărire a profitului comercianților”. Pe 12 mai, INS a comunicat indicele prețurilor de consum: carnea de porc nu doar că nu s-a scumpit în aprilie față de luna anterioară, ci chiar s-a ieftinit. La fel ouăle sau peștele. Laptele s-a scumpit cu 0,08%, în timp ce produsele de morărit s-au ieftinit la rândul lor.