Analiză. Care este adevărata mare problemă a Turciei

Analiză. Care este adevărata mare problemă a Turciei

În perioada următoare, tensiunea politică se va amplifica. Să vedem cum se va reflecta în exterior tensiunea din planul intern.

Actualitatea din Turcia evoluează cu repeziciune. Evenimentele petrecute în ultima săptămână în economie și în politica internă s-au declanșat și s-au hrănit reciproc. Ele se reflectă cu siguranță în viața publică și în politica externă. În perioada următoare, tensiunea politică se va amplifica. Să vedem cum se va reflecta în exterior tensiunea din planul intern.

În primul rând, în relațiile Turciei cu Statele Unite nu se întrevede o îmbunătățire majoră în viitorul apropiat. Președintele american, Joe Biden, nu l-a sunat încă pe președintele Recep Tayyip Erdoğan. Nu există nicio schimbare în politica SUA privind Mediterana de est, Libia și Siria. La fel, continuă ajutorul acordat organizațiilor teroriste FETÖ (Mișcarea Gulenistă - n.red.), PKK-PYD-YPG (grupări kurde - n.red.). În schimb, Turcia continuă să colaboreze în mod direct sau în cadrul NATO cu SUA, în mările care înconjoară țara noastră. Dat fiind că nu se schimbă atitudinea SUA în privința sistemului de apărare aeriană S-400, cumpărat de Turcia din Rusia, Washington-ul va aștepta ca Ankara să facă un pas înapoi. În acest scop, va recurge la instrumentele pe care le deține în servietă.

În al doilea rând, relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană sunt problematice. Oricât s-a limitat UE să impună sancțiuni Turciei, la avertismentul Statelor Unite, aceste sancțiuni nu au fost evitate complet. Sunt ținute în mânecă, sub forma unui atu împotriva Turciei. La summitul pe care îl vor avea liderii Uniunii Europene la Bruxelles, pe 25 și 26 martie, se va vorbi despre așteptările de la Turcia, vor fi emise noi pretenții referitoare la afacerile interne ale Turciei. Este deci de așteptat ca după reuniune, relațiile cu UE să se deterioreze și mai mult.

În al treilea rând, în ceea ce privește îmbunătățirea relațiilor Turciei cu Egiptul, au fost făcuți pași constructivi, chiar dacă cu întârziere. Se înțelege că această tendință va continua cu Israelul. Cât timp relațiile cu Siria nu se normalizează, acești pași sunt insuficienți. Din perspectiva securității Turciei dar și din prisma stabilității țărilor vecine și a statelor din Orientul Mijlociu, discuțiile directe dintre Ankara și Damasc, care au o frontieră comună de 911 kilometri, sunt obligatorii.

Importanța frontului intern

În zilele următoare, SUA și UE își vor intensifica presiunile asupra Turciei referitor la procesul de închidere a HDP (partid pro-kurd din Turcia, n.red.) și la retragerea Ankarei din Convenția de la Istanbul. Ținând cont de profundele falii din structura politică și socială a țării noastre, de evoluțiile economice negative, de adâncirea problemelor legate de statul de drept și democrație, se vede clar că va fi greu de ținut piept presiunilor exercitate asupra Turciei. Aceasta este adevărata noastră problemă.

Soluția pentru a depăși această dificultate este consolidarea frontului intern. Se bazează pe o democrație integrativă și participativă, imparțialitatea și independența justiției, o împărțire echitabilă a resurselor și veniturilor, pe planificare, dezvoltare, susținerea populației și a societății. Se bazează pe regăsirea principiilor lui Mustafa Kemal Atatürk, pe apărarea Revoluției Republicii. Se bazează pe însușirea unui discurs și a unui stil politic care nu exclude, nu înstrăinează, nu face dușmani, nu demonizează. Se bazează pe inteligență și știință, pe o instruire modernă, pe apărarea unei gândiri libere.

Erdoğan: Fluctuațiile nu reflectă potențialul economiei

Președintele Turciei, liderul AKP Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că ultimele fluctuații de pe piețe nu reflectă dinamica reală, potențialul și viitorul economiei turcești. Făcând apel pentru o nouă constituție, Erdoğan a declarat că își propune să atingă obiectivul noii constituții în primul trimestru al anului 2022. Familia, educația și cultura vor fi locomotiva politicilor în perioada următoare, a spus președintele.

Erdoğan a prezentat „manifestul 2023” în discursul său la cel de-al 7-lea Mare Congres Ordinar al Partidului AK (Justiție și Dezvoltare), care a durat aproximativ 2 ore. Vorbind despre obiectivele din 2023, precum și despre viziunea din 2053, Erdoğan a transmis și mesaje economice. „Indicatorii din sectorul financiar arată faptul că Turcia are o structură mai puternică decât multe țări dezvoltate și în curs de dezvoltare”, a spus Erdoğan.

Apel către cetățeni, oameni de afaceri și investitori străini

Reluând anunțul privind calendarul reformei economice, Erdoğan a arătat că "Acum este momentul să lucrăm mai mult, să producem, să călcăm accelerația, să ne îndreptăm spre obiectivele noastre". Apelând la cetățenii care dețin valută și aur în casele lor, Erdoğan a spus: „Îmi doresc să investească valuta și aurul din casele lor, care sunt bogăția noastră națională, în diverse instrumente financiare și să le aducă în economie și producție. Instituțiile financiare le furnizează clienților, pentru acest aur și valută, alternative care le pot oferi un venit satisfăcător".

Oamenilor de afaceri, Erdoğan le-a lansat un apel să profite de amnistia fiscală care continuă până pe 30 iunie și să își aducă fără griji în Turcia resursele pe care le dețin în străinătate. Erdoğan le-a cerut investitorilor străini să aibă încredere în forța și potențialul Turciei. "Nu vă uitați că unii din interior spun Ne-am plictisit, Ne-am prăbușit, Am murit". Ei se întrec să își denigreze țara. Turcia este o țară care își trage puterea din infrastructura economică sănătoasă, din producție, din resursele umane dezvoltate, din întreprinzători, din exportatori, din economia reală".

"O constituție civilă este inevitabilă"

Președintele Erdoğan s-a referit și la viziunea referitoare la propunerea unei noi Constituții civile, precizând că aceasta este o realitate inevitabilă a istoriei noastre și a lumii în schimbare. în spiritul noii Constituții trebuie să se afle omul, cu particularitățile, bogățiile și idealurile sale, trebuie să se afle cele 84 de milioane de cetățeni, a spus președintele.

Familia, educația, cultura, în centrul politicii

Familia, educația și cultura vor constitui locomotiva politicilor noastre în perioada următoare, a spus președintele. "Viziunea 2053 a Turciei va fi un amestec al acestor politici și toate celelalte vor urma. Muncind din greu, am reușit să dotăm țara cu școli, spitale, drumuri, poduri, baraje și parcuri. Acum aspirăm către un obiectiv mult mai dificil căci se adresează inimii și minții omenești".

Traducere: Rador