ANALIZĂ: 7 din 10 români au dinții făcuți praf!

ANALIZĂ: 7 din 10 români au dinții făcuți praf!

Un studiu realizat în clinici private de stomatologie din București și județele limitrofe, pe peste 6.000 de pacienți, arată 7 din 10 români au dinții făcuți praf. Adică trebuie să-și rezolve o problemă de protetică dentară, au nevoie de implantologie şi de terapie restauratorie, atunci când ajung într-un cabinet stomatologic.

Cei mai mulţi dintre participanții la studiu, 4 din 10, au nevoie de coroane, plombe şi proteze dentare. Unul din 10 are deja probleme dentare ireversibile, iar singura soluţie pentru este o terapie restauratorie.

„Există însă şi veşti bune. Interesul pentru sănătatea orală a crescut, chiar dacă stadiul în care se prezintă pacienţii este unul cu multe probleme. Am remarcat o creştere în zona de implantologie. Potrivit unei analize comparative între 2015 şi 2016, ponderea lucrărilor de acest tip a crescut cu 3%. Sigur, necesitatea este mult mai mare, dar nu putem să nu apreciem interesul tot mai crescut, semn că promovarea igienei dentare şi campaniile de informare încep să aibă răspuns”, consideră dr. Cristian Irimia, medic stomatolog.

Totuşi, pe ultimele locuri în lista serviciilor, de această dată la cerere, sunt proceduri şi terapii de profilaxie şi igienă dentară, respectiv ortodonţie. Din cei peste șase mii de pacienți, doar 1 din 20 a optat pentru un control de rutină anul trecut şi tot atâţia şi-au dorit un detartraj sau un periaj profesional ca să aibă dinții albi, practic un număr similar celui din 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt câteva observaţii de făcut dacă ar fi să privim evoluţiile din ultimii doi ani. M-aş opri la două dintre elemente: tratamentele parodontopatiilor, cunoscute generic ca boală parodontală, şi tratamentul cu laser. Pacienţii se preocupă mai repede de primele semne - gingii sângerânde, miros neplăcut şi depuneri de tartru - şi sunt gata să apeleze la cele mai noi tehnici, chiar dacă rezultatul nu este unul, să îi zicem, estetic sau de utilitate imediată, de completare a danturii”, susţine dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog.

Femeile, mai meticuloase ca bărbații

Dintre cei care trec pragul cabinetelor de stomatologie, cei mai mulţi, 27%, au între 31 şi 45 de ani, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani, respectiv 18 şi 30 de ani, cu 17%. Femeile sunt mai atente cu sănătatea orală decât bărbaţii, la o diferenţă mică însă, 52 la 48%, fapt constant de-a lungul anilor. 

Aspectul danturii – forma şi culoarea – este cel mai des invocată nemulţumire a pacienților față de dinții lor. Totuşi, mai puţin de 1% dintre serviciile din cabinetul de stomatologie sunt de estetică dentară, în timp ce ortodonţia trece uşor de 4%.

Analiza a fost realizată de un lanţ de clinici private din Bucureşti şi din judeţele limitrofe.